Burgemeester Ahmed Marcouch.
Burgemeester Ahmed Marcouch. Foto: gemeente Arnhem

Paasboodschap van burgemeester Marcouch

Algemeen

ARNHEM - Paasbrief van burgemeester Ahmed Marcouch.  

Lieve Arnhemmers,

Pasen beleven wij als feest van nieuw leven. Vrijwel al wat leeft doet mee, zo lijkt het wel. De zon geeft komend weekend extra warmte met elke dag wat langer licht erbij. De fruitbomen bloeien uitbundig en de vogels zingen elkaar vol verwachting toe.

De christenen onder ons vieren met Pasen dat het leven alsnog wint van de dood. En dat lijkt mij na een periode van zoveel verraad en lijden een groter wonder nog dan de geboorte van Jezus, die als dakloze logee in een stal al vol van betekenis was. Ook de Joden vieren deze week de nieuwe vrijheid, met de uittocht uit Egypte na vierhonderd jaar slavernij.

Ja, met Pasen vieren wij de vrijheid en omarmen wij een nieuw begin. Ik wil dit goed tot mij laten doordringen.

Veerkracht

Niet iedereen ziet onbekommerd de zon opkomen en ondergaan. De Oekraïners vrezen voor hun leven in het oorlogsgebied en bij ons in Arnhem verkeren zij in grote zorg over hun achtergebleven geliefden. Dit zie ik bij alle vluchtelingen die benarde families met een zwaar gemoed achter moesten laten. Het maakt dat zij al hun veerkracht op volle sterkte in de touwen moet hijsen. Toch hoop ik dat ook de vluchtelingen kracht putten uit Pasen. Wie volgend weekend het orthodoxe Pasen viert, begint deze Palmpasen op zondag de lijdensweek die Westerse Christenen na Stille Zaterdag gelouterd achter zich laten.

De moslims intussen zitten midden in een speciale periode vol inkeer, reflectie en gezamenlijkheid. Waar katholieken van oudsher tegen deze tijd een periode van vasten beëindigen en joden tot 13 april alle gistproducten uit hun huis weren, verwachten moslims de Ramadan te beëindigen op 20 april met het Suikerfeest, in het nieuw gekleed, vol van zoetigheden en familievreugde.

Saamhorig

Deze winter was zwaar, mensen. Met veel kou en duisternis, vol oorlog en tekorten aan energie, woningen en collega’s. Ook de gevolgen van de corona brachten onrust, angst, achterdocht en zelfs geweld. Wij lagen wakker van branden en aardbevingen. Juist dan komt het erop aan dat wij ons bekommeren om elkaar. En dat doen wij in Arnhem ook. Ik denk dat dit de motor is achter onze veerkracht – die zit in onze saamhorigheid.

Ik wens u een vrolijk Pasen met uw families en geliefden.

Warme groet,
Ahmed Marcouch,
Burgemeester van Arnhem