De kinderen wachten op de officiële opening.
De kinderen wachten op de officiële opening. Foto:

Groen schoolplein voor De Laarhorst

Algemeen

ARNHEM - Leerlingen van basisschool De Laarhorst in Arnhem kunnen officieel sinds 5 april genieten van hun groene schoolplein. “Spelen, leren en ontmoeten op een groen en uitdagend buurtplein”, aldus het schoolteam.

“Wat begon als een saai grijs plein met afgekeurd oud speeltoestel is omgetoverd tot een uitdagende en leerzame speel- en ontmoetingsplek. Niet alleen voor de basisschoolleerlingen, maar ook voor het schoolteam, de BSO, de ouders én de buurt.” 

Een ouderwerkgroep sloeg de handen ineen en heeft samen met het schoolteam iets moois neergezet. Reeds in 2018/2019 werden met weinig middelen en veel vrijwilligers de eerste stappen gezet; tegels werden geschilderd, een wilgenhut aangeplant en een klimboom geplaatst. In 2021 ontving De Laarhorst van Stichting Steenbreek een aanmoedigingsprijs en toen werd het vergroeningstraject versneld. 

“Het huidige plein biedt een oase van rust én uitdaging, mogelijkheden voor beweging en motorische ontwikkeling en kansen voor biodiversiteit, want veel verschillende plantsoorten en schuilplekken voor insecten en dieren. Het is een klimaatadaptieve omgeving met wateropvang en -infiltratie en vormt als het ware een buitenlokaal om les te geven, op te treden en te spelen. Met ‘beleefgroen’ zoals plukfruit, kruiden en bloemenmengsels brengen we kinderen in aanraking met natuur én gezond eten.”

“En dankzij de samenwerking met Team Leefomgeving is de fietsenstalling verplaatst waardoor de verkeerssituatie is verbeterd. Veiliger én lekker op de fiets naar school én ruimte voor een speeltoestel! Dat we het samen met de kinderen hebben gerealiseerd, maakt dat het ONS plein is geworden.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Leerlingen ontwierpen een eigen plan en plattegrond.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Wethouder Cathelijne Bouwkamp plant een plant.
Op de foto wethouder Cathelijne Bouwkamp, Sandra Meuleman, schoolleider, de ouders Ankie, Monique, Sanne en Ane van de ouderwerkgroep/groene plein commissie 'laarhorstvergroent'. Verder mensen van Dolmans (Rudie Menting en Buddy Wijnands), Natuurcentrum Arnhem, de Steenbreektrofee (Roel van Dijk), de buurtconciërge (Henry Oost), Poorters van Arnhem (sponsor) en team leefomgeving (sponsor), Wouter Middendorp (bestuurslid Delta Scholengroep), hulpouders en leerkrachten van De Laarhorst.