Lezing over Liesbeth Brandt Corstius, voormalig directeur Museum Arnhem

Algemeen Kort nieuws

ARNHEM - In de Bakermat aan de Izaak Evertslaan 11 in Arnhem verzorgt Mirjam Westen vrijdag 14 april een lezing over Liesbeth Brandt Corstius, directeur Museum Arnhem (1982-2000). Westen gaat in op de vraag waarom het beleid van Brandt Corstius onderscheidend en invloedrijk was en licht enkele aankopen toe. De lezing is van 15.30 tot 16.30 uur (inloop vanaf 15.00 uur).

Brandt Corstius verwierf landelijke bekendheid door haar pleidooi voor meer werk van vrouwelijke kunstenaars in tentoonstellingen en in museale collecties. Ze figureerde vanwege haar kritische standpunten zelfs in een Nederlandse editie van een Donald Duck tijdschrift. 

In haar tentoonstellings- en aankoopbeleid sloot ze enerzijds aan bij de bestaande collectie realisten, met werk van Charley Toorop en Marguérite Hynckes-Zahn. Anderzijds bood zij veel ruimte voor actuele kunst, die verwees naar – zoals omschreven in het beleidsplan in 1983 – werelden buiten de kunst, van onder anderen Maria Beatriz, Marlene Dumas, Ansuya Blom, Rebecca Horn, Jenny Holzer en Marjolijn van den Assem.

Terwijl andere musea in Nederland vooral buitenlandse kunstenaars toonden, koos Brandt Corstius bewust voor het werk van jonge Nederlandse kunstenaressen en kunstenaars, voor figuratie, voor experimentele presentaties, zoals de serie ’installaties in de koepel’, en voor kunstvormen als video en fotografie. Tevens professionaliseerde zij de museumorganisatie.

De lezing is een samenwerkingsproject van de Vereniging Vrienden Museum Arnhem (VVMA) en de commissie Beeldende Kunst van de Bakermat. Entree 10,00 euro, leden VVMA 5,00 euro.