Voorjaarsnummer Arnhems Historisch Tijdschrift

Algemeen Kort nieuws

ARNHEM - Het voorjaarsnummer van het Arnhems Historisch Tijdschrift (AHT) is verschenen. Met opgenomen een kleurenkatern over de huizen in de burgemeesterswijk.

Heeft u altijd al meer willen weten over de bouwer van een groot aantal huizen in de burgemeesterswijk? Of over hoe het de Arnhemse weeskinderen verging die als Pupilles de la Garde Impériale in het leger van Napoleon moesten vechten? En wist u dat er een roos is vernoemd naar een Arnhems landgoed? Dit leest u in het nieuwe nummer van het Arnhems Historisch Tijdschrift.

Om in Napoleons grote behoefte aan soldaten te voorzien, werden onder meer Arnhemse weesjongens verplicht opgenomen in het Franse leger. Onno Boonstra zocht uit wie dat waren en volgde waar mogelijk individueel de lotgevallen van deze jongens die vanuit hun geboortestad naar alle windstreken werden uitgezonden.

Wat moet Arnhem prachtig zijn geweest rond 1900. Ad Habets dook wederom in de archieven van bouwonderneming Mulder en Van Wessem en licht de huis- en winkelontwerpen toe waarbij hij steeds iets vertelt over de geschiedenis en het bijzondere van het ontwerp. Daarbij schuwt hij niet de lezer mee te nemen in een duidelijk antwoord op de vraag welke ontwerpen geslaagd zijn en welke niet.

De twintigste eeuw was voor het landgoed Rosorum een turbulente tijd, waarbij de opvattingen van een oude dame, de ellende van de oorlog, de uitkomst van een hongerstaking en andere gebeurtenissen hun sporen nalieten. Maar het landgoed is er nog en vormt nog altijd een vreemde groene wig tussen de woonwijken die er omheen werden gebouwd.

Musis Sacrum onderging in de loop van zijn bestaan acht keer een gedaanteverandering. Wat ontdek je als je een van de betrokken architecten er uitlicht en in diens geschiedenis duikt? Dat levert een mooie kruising op van een biografische schets met de zeer herkenbare beschrijving van de politieke perikelen rond de bouw van publieke werken.

Voorts weer een aflevering van de canon van Arnhemse geschiedschrijvers, vele recensies van boeken, nieuwsberichten, en alles wat u op dit moment verder nog wilt weten over de Arnhemse geschiedenis. De leden van Prodesse Conamur krijgen het AHT in hun brievenbus. Alle andere geïnteresseerden kunnen dit nummer (en vorige exemplaren) voor 9,00 euro kopen bij de boekhandels Hijman Ongerijmd en Het Colofon, of bestellen via ledenadministratie@prodesse.nl