De met fraai penwerk versierde openingspagina uit het handschrift.
De met fraai penwerk versierde openingspagina uit het handschrift.

Rozet haalt 15e-eeuws handschrift terug naar Arnhem

Algemeen

ARNHEM - Rozet is erin geslaagd een middeleeuws handschrift terug te laten keren naar haar geboortegrond. De Arnhemse cultuurinstelling was met hulp van vele fondsen succesvol in het verwerven van het handschrift op een veiling in het Belgische Brugge.

Het aangekochte handschrift betreft de legende van Sint Elisabeth en is door een zuster uit het klooster Bethanië vervaardigd. Het klooster lag destijds ten oosten van Arnhem, waar zich nu park Presikhaaf bevindt. Bethanië beschikte over een speciale schrijfkamer. Afschrijven of kopiëren van teksten werd beschouwd als de meest geschikte vorm van arbeid. Een deel van de productie kon bovendien worden verkocht om in het onderhoud van de zusters te voorzien.

Het manuscript is een belangrijke aanvulling op de middeleeuwse bibliotheekcollectie van Rozet. Het werk toont het culturele belang van de handschriftproductie ten tijde van de Moderne Devotie. In het Maas-Rijngebied en de IJsselstreek ontstond door die ontwikkeling een zodanige mate van eenheid in taal en cultuur, dat er gesproken kan worden van een Gelders-Nederrijns cultuurgebied.

Het manuscript was bedoeld voor intern gebruik en biedt verdere aanknopingspunten voor onderzoek naar het kloosterleven binnen Bethanië. Het klooster behoorde vanaf 1430 tot de Windesheimer congregatie. In 1591 werd het verwoest en afgebroken.

Rozet gaat met diverse Gelderse erfgoedpartners het handschrift digitaal ontsluiten en voor publiek toegankelijk maken. Hierin trekt Rozet samen op met hoogleraar Johan Oosterman van de Radboud Universiteit, die ook een belangrijke bijdrage heeft geleverd in het verwerven van het handschrift.

Vermelding van het Arnhemse klooster op het schutblad van het handschrift: Liber sanctimonialium domus Bethanie iuxta Arnhem in ducatu Gelrie. Vertaald: ‘Heilig boek van de nonnen van het huis Bethanië bij Arnhem in het Hertogdom Gelria’.