Voorzitter Hans-Robert van der Doe bij een weggesleepte auto op het bedrijventerrein.
Voorzitter Hans-Robert van der Doe bij een weggesleepte auto op het bedrijventerrein. Foto: Jan Adelaar

Stichting Arnhemse Bedrijventerreinen is parkeeroverlast beu en schakelt eigenhandig sleepdienst in

Algemeen

ARNHEM - Parkeeroverlast op de zeven open bedrijventerreinen is al jaren een doorn in het oog van Stichting Arnhemse Bedrijventerreinen (StAB). 

“Het belemmert ondernemers in hun dagelijks handelen en het leidt tot frustratie. Ondanks periodiek overleg met de gemeente Arnhem en het maken van meldingen in de Fixi-app laat een oplossing te lang op zich wachten. Bovendien is de capaciteit van Handhaving te laag om adequaat op te treden tegen foutparkeerders. Daarom neemt de stichting nu het heft in eigen handen. Zij schakelt een particuliere sleepdienst in om foutgeparkeerde voertuigen en aanhangers weg te slepen.

Voorzitter Hans-Robert van der Doe: “Op alle bedrijventerreinen is er sprake van parkeeroverlast. We hebben het over personenauto’s, vrachtwagens en aanhangwagens. Op de eerste plaats de personenauto’s, dat betreft veelal handelsvoorraad van garagebedrijven met te weinig eigen parkeerruimte, autowrakken en hinderlijk geparkeerde auto’s op oneigenlijke plekken. Deze auto’s nemen ruimte in beslag die bedoeld is voor bezoekers van de bedrijven.  Autobedrijven moeten voldoende ruimte op eigen terrein hebben, anders zit je in het verkeerde pand. Ook zorgen autowrakken voor een verloederd beeld.” 

“Verder hebben we te maken met aanhangwagens, opleggers met of zonder trekker, foodtrucks en recreatievoertuigen die langer dan toegestaan volgens de APV op de openbare weg gestald worden bij gebrek aan een eigen terrein. Tot slot gebruiken vrachtwagenchauffeurs onze terreinen als verblijfs- en overnachtingsplek. Zij staan hier langer dan 24 uur en kamperen daar, koken en doen er hun behoefte.”

Hinderlijk geparkeerd

“Vaak staan de voertuigen hinderlijk geparkeerd. Het komt geregeld voor dat een leverancier een bedrijf niet op zijn eigen terrein kan bereiken, omdat de draai met de vrachtwagen niet gemaakt kan worden. Of een voertuig staat zo geparkeerd dat het zicht op het bedrijf dagenlang volledig ontnomen wordt. Verder geeft het een shabby aangezicht.” 

“Wij zijn hierover al jaren met de gemeente Arnhem in overleg. Op dit moment is de gemeente bezig om te kijken of de APV aangepast kan worden. Een traag en moeizaam proces. Vanaf 1 april laten we foutparkeerders wegslepen op de bedrijventerreinen en starten met Het Broek. We willen hiermee een signaal afgeven. Bij herhaling schakelen we alsnog Handhaving in voor een bekeuring. Het is ons tenslotte alles waard dat de bedrijventerreinen een goede uitstraling hebben, zodat de goede bedrijven zich er thuis voelen en nieuwe bedrijven zich er weer vestigen.”