SP-fractie stelt vragen aan college van B&W

Contant geld als betaalmiddel in Arnhem

ARNHEM - Op steeds meer plekken in Arnhem is het niet meer mogelijk om te betalen met contant geld. "Dit levert voor kwetsbare Arnhemmers mogelijk problemen op", aldus SP-raadslid Sarah Dobbe.

"Veel mensen gebruiken nog dagelijks contant geld. Voor een deel uit gewoonte, maar vaak ook omdat het niet anders kan. Uit onderzoek van onderzoeksbureau McKinsey blijkt dat het gaat om ongeveer 1,5 miljoen mensen. Dat zijn ook veel Arnhemmers. Daarom is het belangrijk dat Arnhemmers met contant geld moeten kunnen blijven betalen."
Hoewel contant geld een wettig betaalmiddel is, zijn winkels niet verplicht om het te accepteren. Winkeliers mogen dus contant geld weigeren. De Nederlandse Bank sprak eerder al haar zorgen hierover uit. De Tweede Kamer sprak in 2020 door een voorstel van SP-Kamerlid Mahir Alkaya al uit dat het van belang is dat contant geld breed geaccepteerd blijft. Afgelopen voorjaar sloten meer dan twintig organisaties die betrokken zijn bij het Nederlandse betalingsverkeer een convenant hierover.

Dobbe: "Iedereen vindt het belangrijk maar de afspraken zijn boterzacht. Ook in Arnhem kun je op sommige plekken niet meer terecht als je alleen met contant geld kunt betalen. Voor Arnhemmers die afhankelijk zijn van contant geld is dit niet goed, zij worden uitgesloten. Daarom willen we dat de gemeente zich nu inzet om ervoor te zorgen dat deze Arnhemmers niet de dupe worden." De SP heeft het college vragen gesteld om te zorgen dat Arnhemmers met contant geld kunnen betalen. De SP wil weten op hoeveel plekken niet meer betaald kan worden met contant geld en of het college het met de SP fractie eens is dat het niet acceptabel is dat kwetsbare groepen worden benadeeld door het niet kunnen betalen met contant geld.