Hannette Wijma (links) en Mendy Mol.
Hannette Wijma (links) en Mendy Mol. Foto: Ellen Koelewijn Fotografie

Voor Elkaar in Arnhem helpt mensen die hulp zoeken

Algemeen

ARNHEM - Wie dubt over het inschakelen van vrijwillige hulp kan zijn of haar licht opsteken bij Voor Elkaar in Arnhem. Dit initiatief koppelt hulpvrager aan hulpbieder. Ze kan daarbij een beroep doen op een uitgebreid netwerk want tal van Arnhemse organisaties verlenen hun medewerking. 

Door Vincent Bos 

Voor Elkaar in Arnhem is opgericht in coronatijd. Mensen met klachten die duiden op het virus kregen dringend advies om binnen te blijven. Maar veel Arnhemmers hadden wel hulp nodig voor allerhande zaken. 

Voor Elkaar in Arnhem was voor die mensen de reddingsboei. “Het was fijn te merken dat veel mensen zich in die periode als vrijwilliger hebben gemeld. Binnen twee weken hebben we het initiatief opgezet. We hebben de wijkcoördinatoren erbij betrokken en een website ontwikkeld”, zegt aanjager Hannette Wijma. 

“Veel vrijwilligersorganisaties waren geïnteresseerd. We hebben een groot netwerk van instanties en mensen waarop we een beroep kunnen doen. En we hadden er werk van gemaakt dat ons telefoonnummer bekend werd bij degenen die hulp nodig hadden”, verklaart ze. 

“Voor Elkaar in Arnhem is de plek waar inwoners naartoe bellen als ze even niet meer weten waar ze de hulp vandaan moeten halen”, meent Wijma. “Dan moet je denken aan het doen van de boodschappen, aan kleine klussen of als je voor een verhuizing staat. Nabij staat mensen bij die in hun laatste levensfase zijn. Andere organisaties bieden steun aan mensen die zich eenzaam voelen.” 

Op de website van Voor Elkaar in Arnhem vind je de organisaties die hulp bieden. Van de Voedselbank tot Vitesse Betrokken en van het Taalhuis tot het Toon Hermans Huis. Buurtmaatjes en wijkcentra zijn erbij betrokken en kerkelijke organisaties werken mee. Het zijn veel organisaties die klaarstaan als mensen erom vragen. 

In coronatijd werd Voor Elkaar in Arnhem vaak gebeld. Nu de website www.voorelkaarinarnhem.nl de vrijwilligersorganisaties vermeldt, wordt er meer gebruik gemaakt van de website, constateert Mandy Mol, een van de aanjagers van het initiatief. 

“Dat kan betekenen dat iedereen beter de weg weet naar de organisaties of dat ze niet goed weten dat onze telefoon nog steeds gebeld kan worden. Veel mensen bellen nu rechtstreeks met de betrokken organisaties. Dat is natuurlijk wel een mooie ontwikkeling. Als ze directe hulp vinden is dat juist fijn.” 

Dat inwoners minder frequent aan de bel trekken, kan betekenen dat ze iemand gevonden hebben die ze altijd kunnen inschakelen. “We hebben gemerkt dat er mooie contacten zijn ontstaan nadat hulpvragers aan vrijwilligers gekoppeld waren. Het is goed als ze het eindelijk zelf kunnen regelen.” 

Voor Elkaar in Arnhem had een lange lijst met vrijwilligers. “In coronatijd waren dat er vierhonderd. Inmiddels zijn de vrijwilligers die zich blijvend willen inzetten aangesloten bij de netwerkorganisaties in de stad”, aldus Hannette Wijma. Voor Elkaar in Arnhem is op werkdagen van 10.00 tot 16.00 uur bereikbaar via tel. 026-3127702.