Sandra en Frauke bij de zakken potgrond voor de moestuintjes.
Sandra en Frauke bij de zakken potgrond voor de moestuintjes. Foto: Petra de Kramer.

Start campagne ‘Groente, zet je tanden erin!’

Algemeen

ARNHEM - Vanaf maandag 3 april tot de zomervakantie wordt in de gemeente Arnhem de campagne ‘Groente…zet je tanden erin’ gevoerd. “De jeugd eet namelijk veel te weinig groente en fruit. Niet iedereen is zich er van bewust dat het eten van groente en fruit belangrijk is voor je gezondheid. Deze campagne moet kinderen en jongeren van 0 tot 23 jaar hierbij helpen. Jong geleerd is oud gedaan!”. aldus de initiatiefnemers.

Door Petra de Kramer – Sportbedrijf Arnhem

Frauke Gieling is enthousiast initiatiefnemer van de campagne. “We hebben allerlei leuke acties bedacht om het eten van meer groente en fruit onder de aandacht te brengen. Ik zie wel eens dat kinderen een zak chips of koude big mac als lunch mee naar school krijgen. Dat is natuurlijk geen goed idee.” 

Doorgeven

“Als je kinderen al vanaf jonge leeftijd leert dat groente en fruit lekker en gezond is, zullen ze dat blijven doen en later doorgeven aan hun kinderen. Daarom proberen we het op zoveel mogelijk plekken onder de aandacht te brengen.”

Moestuin in de klas

Zo kunnen scholen bijvoorbeeld een moestuin voor in de klas bestellen. Zelf je eten laten groeien, er lekkere en gezonde hapjes mee maken én proeven natuurlijk. Elke school kan een moestuinpakket aanvragen. In dat pakket zitten zaadjes van Natuurcentrum Arnhem en potgrond van Intratuin Arnhem. 

Sandy Heij, bedrijfsleider bij Intratuin Arnhem, legt uit waarom ze hieraan meewerken. “Het is een mooi initiatief dat goed aansluit bij waar Intratuin Arnhem voor staat: onze maatschappelijke betrokkenheid. Veel collega’s van Scalabor hebben hier hun werkplek. De producten uit onze moestuin gebruiken we bijvoorbeeld voor ons restaurant Proeftuin en er is buiten een belevingstuin, waarvan mensen uit de wijk gebruik kunnen maken. We zoeken graag samenwerkingspartners op die dezelfde betrokkenheid hebben. Dit moestuinproject was daarom iets waarop we gelijk ‘ja’ konden zeggen.”

Samenwerking

Frauke: “Ik ben ook heel blij met de samenwerking met consultatiebureaus, de Voedselbank en De Blauwe Tomaat. Arnhemse gezinnen met kinderen tussen de 0 en 23 jaar krijgen in de campagneweek via de Voedselbank een tegoedbon in hun pakket, die ze kunnen besteden aan groente en fruit bij SRV wagen de Blauwe Tomaat. En bij consultatiebureaus delen ze aan ouders/verzorgers de toolkit ‘Groentehapjes in 10 stapjes’ uit. Het is goed om te zien dat zoveel partijen willen meewerken aan een gezonde omgeving voor kinderen.”

De campagne ‘Groente…zet je tanden erin’ is een initiatief van JOGG Arnhem. Meer weten over deze actie? Kijk op www.sportbedrijfarnhem.nl/groente