Afbeelding
Foto:

Jonge gamers leren (groot)ouders over cybercrimes

Algemeen

ARNHEM - Zo’n 300 Arnhemse gamers, allen uit de groepen 6, 7 en 8, hebben de politie meegeholpen om mensen (zoals hun eigen ouders) te beschermen tegen pishing, spoofing, hacks, datalekken en andere vormen van cybercriminaliteit. Twee gamers van de Montessorischool in Arnhem mogen zich nu zelfs ‘cyber agent’ noemen en kregen uit handen van burgemeester Marcouch een oorkonde.  

De beide gamers (ToTheMax2011 en Bawcia) leerden hun ouders en grootouders omgaan met pishingmails of whatsApp-oplichting. De twee winnaars deden mee aan een computerspel en scoorden tijdens hun missies de meeste ‘shields’ en bereikten de hoogste levels. Doel van de game Hackshield (gratis voor kinderen van 8 tot 12 jaar) is de jongste internetgeneratie weerbaar maken tegen hacken. Door besef te krijgen van de gevolgen. ‘Want een twaalfjarige ziet wel wat gebeurt als hij een ruit ingooit op straat, maar ziet niet de schade van een DDoS-aanval in het digitale wilde westen’, zo redeneren politie en gemeente. 

Digitale oplichting

Bij Arnhemmers rond de veertig jaar komt oplichting het meeste voor via Marktplaats en Facebook, vooral voor inwoners in de wijken Malburgen, Presikhaaf, De Laar, Schuytgraaf en Rijkerswoerd. Rond de vijftig jaar krijgen zij veel te maken met phishing en spoofing, eveneens vaak via Marktplaats. Rond de zestig komt de vriend-in-noodfraude veel voor en gepensioneerden worden vooral opgelicht met bankhelpdeskfraude. Burgemeester Marcouch: “Beveiligen wij ons huis met sloten, kruipen criminelen via onze mobiel naar binnen.” 

“Hebben jullie tips voor ons?”, vroeg Marcouch aan beide gamers. “Sterke wachtwoorden”, leggen ToTheMax2011 en Bawcia uit. Ze weten precies te vertellen hoe die in elkaar zitten. Kijk, dat klinkt overzichtelijk. Marcouch kijkt vrolijk: “Gaan jullie dat ook uitleggen aan je klasgenoten?”’ Nou en of, daar komen spreekbeurten van!

Ook Marcouch heeft een tip, voor de (groot)ouders: “Bent u slachtoffer geworden van bijvoorbeeld whatsapp-oplichting, schaam u niet maar meld het bij de politie. Zo waarschuwt u andere mensen.”

Melden bij de politie: 0900-8844; misdaad anoniem: 0800-7000.

 

Afbeelding
Afbeelding