Expositie Verburg in Filmhuis Oosterbeek

OOSTERBEEK - Bart Verburg presenteert in Filmhuis Oosterbeek een speciaal voor deze expositie gemaakte reeks tekeningen. De complete reeks is ontwikkeld uit één A4 tekening. Ook zijn werkwijze is bijzonder: Verburg tekende de afbeelding met een frees in MDF en beschilderde deze vervolgens met acrylverf. Te zien tot 1 mei.

Verburg is vooral geïnteresseerd in het proces en de interactie. Dat is een van de redenen waarom hij ook als mail art kunstenaar actief is. De tekstfragmenten in de getoonde reeks ontleende hij aan een gedicht van David Stone (Baltimore USA), een kunstenaar met wie hij correspondeert in het kader van zijn mail art project. 
Verburg maakt zijn werk in zijn atelier of aan de 'keukentafel'. Daar begint het tekenproces met het overtrekken van kranten en het gebruik van een overheadprojector. Hij wil tot een compositie komen waarin het eindresultaat uit losse onderdelen lijkt te bestaan. Deze tekeningen gebruikt hij als basis voor zijn schilderijen.

“Een belangrijk aspect in mijn werk is het continue proces, de eindeloze mogelijkheden, nieuwe inzichten, veranderende samenstelling en kleuren. Een schilderij is voor mij nooit af. Ik werk aan meerdere schilderijen tegelijk en elke dag bekijk ik het werk dat ik de dag ervoor heb gedaan met nieuwe ogen. Ik vind het bijzonder en interessant om naar een eerder gemaakt schilderij te kijken alsof het een wit canvas is.” 

Door een eerder geschilderd werk als uitgangspunt voor een nieuw schilderij te gebruiken, worden zijn schilderijen gelaagd en bevatten ze een geschiedenis. Aan het einde van de dag maakt hij een foto, die hij op Instagram plaatst. Deze foto's zijn alles wat er nog over is van het eerdere werk. Niettemin blijven de overschilderingen de bepalende factor en als kijker ervaar je deze structuren als de geschiedenis van het werk. 

Te zien tot 1 mei in Filmhuis Oosterbeek aan de Weverstraat 85 in Oosterbeek. Open tijdens voorstellingen. Info: filmhuisoosterbeek.nl en bartverburg.org.