Het vernieuwde artikel 1 van de grondwet is zojuist onthuld.
Het vernieuwde artikel 1 van de grondwet is zojuist onthuld. Foto: Rinus Baak

Vernieuwde tekst artikel 1 van de grondwet onthuld in raadszaal

Algemeen

ARNHEM - In de Arnhemse raadszaal rijdt een meisje in haar rolstoel behendig naar het laken waarachter het vernieuwde artikel 1 van de grondwet zit. Het artikel dat discriminatie en racisme verbiedt. 

“Het is vooral een gelijkheidsbeginsel”, zegt burgemeester Ahmed Marcouch deze week. Samen met wethouder Maurits van der Geijn onthult hij het vernieuwde artikel 1 met daarin nu ook de woorden: handicap en seksuele gerichtheid.

De pientere ogen van het meisje in de rolstoel lichten op als de kleine Noah Hierck om de microfoon vraagt. “Wij moeten in Arnhem stoppen met discrimineren!”, roept hij hoopvol, aangemoedigd door gehandicapten, lhbtiq-ers, raadsleden en studenten van ROC Rijn IJssel. Marcouch is het helemaal eens met Noah. “De grondwet is de hoeksteen voor onze beschaving, het fundament voor veranderingen. Alleen wij zijn het zelf die onze grondwet tot leven brengen.”

“Het verbod om te discrimineren is voor ons een gebod om mensen als gelijkwaardig te zien. Hoe? Door bijvoorbeeld kinderen op het schoolplein bij te staan als elke vorm van anders zijn een reden is om kinderen uit te sluiten en te pesten. Hoe gevarieerder het schoolplein of de wijk, des te belangrijker wordt het gelijkheidsprincipe een medicijn tegen discrimineren. Gelijkheid maakt ons gelukkig, dwars door alle pijn, verdriet en woede heen die racisme en discriminatie brengen.”

Burgemeester: ‘Een gebod om mensen als gelijkwaardig te zien’

Marcouch vertelt hoe belangrijk het voor hem was dat hij als politieagent steun kreeg van zijn collega’s, toen hij werd afgewezen als woordvoerder. “’Je bent de beste kandidaat maar deze gemeente is nog niet toe aan een Marokkaans gezicht als onze vertegenwoordiger’, zei de selecteur die mij had moeten aannemen. Ik kon mijn oren niet geloven. Maar de afwijzingsbrief herhaalde de reden: afgewezen om wie ik ben, niet om wat ik kan. Dus ik begrijp de wanhoop van jongeren die solliciteren maar afgewezen worden om wie ze zijn maar al te goed.” 

Marcouch maakte als agent bezwaar bij de leiding. “Dat was dankzij de steun van mijn collega’s. Zoek goede mensen om je heen”, is zijn advies. 

Discrimineren wij niet allemaal? “Helemaal niet”, zegt Marcouch beslist: “Discriminatie is geen natuurwet, het sluipt sneaky mee met de opvoeding. Maar aangeleerde ideeën kunnen wij droogleggen. Door iets anders te leren. Leren belangstelling krijgen voor andere mensen, interesse krijgen in elkaar. Juist bij diversiteit is dat noodzakelijk, om niet ten onder te gaan aan conflicten.”

Daarom roept Marcouch scholen op om net als in de raadzaal ook in hun gebouwen de vernieuwde grondwettekst aan de muur te bevestigen. “Opdat docenten, leerlingen en ouders gelijkheid onderwijzen, leren uitdragen en verder brengen. In de lessen burgerschapskunde maar ook in jongerencentra en in de hele wijk. De grondwettekst is als hoeksteen de grond onder onze voeten maar het goud ligt in onze handen. Wij gaan kinderen helpen met letterbeelden, gastlessen, excursies en profielwerkstukken. Want ouders kunnen het niet alleen.”

“Waar het mee begint? Met verontwaardigd zijn over discriminatie als misdrijf die levens vernietigt. Wie discriminatie tot stoppen brengt, redt mensenlevens. Daarom is het belangrijk dat wij niet alleen maar voor onze eigen vrijheid vechten maar ook voor die van anderen.”

Afbeelding
Afbeelding
Noah Hierck en burgemeester Marcouch.