De Arnhemse Freek op missie.
De Arnhemse Freek op missie. Foto:

Arnhemse Freek ambassadeur voor ‘Veteraan in de klas’

Algemeen

ARNHEM - Het Nederlands Veteraneninstituut lanceerde deze week de campagne ‘Ons verhaal is meer dan een missie’ gericht op het educatief programma ‘Veteraan in de klas’. Veteraan Freek (48) uit Arnhem is sinds 2023 gastspreker en ambassadeur van ‘Veteraan in de klas’. 

In dat programma geven veteranen gastlessen aan leerlingen van basisschool tot universiteit. “De dialoog over oorlog, vrede en veiligheid is op dit moment misschien wel belangrijker dan ooit en daarom wordt het educatief programma, dat al sinds 2016 bestaat, naar een hoger niveau getild. Het doel in 2023 is 100.000 leerlingen bereiken via gastlessen en meer veteranen te inspireren hun verhaal te delen”, aldus het Nederlands Veteraneninstituut. 

“Tijdens de eerste les die ik gaf in de klas van mijn 17-jarig neefje merkte ik hoe weinig hij en zijn klasgenoten wisten over het werk dat ik doe. Met mijn gastlessen wil ik de leerlingen meer bewust maken. Geen verkooppraatje, maar ik wil inhoudelijk praten over wat het betekent om militair te zijn”, aldus Freek.

Het Nederlands Veteraneninstituut (NLVi) maakt zich hard voor de erkenning en waardering van veteranen en optimale zorg voor deze veteranen en hun gezinsleden. Het betrekken van de jongere generatie is daarbij van groot belang. 

“Het programma ‘Veteraan in de klas’ werd in 2016 geïntroduceerd met als doel meer educatie te bieden over veteranen, door veteranen. Het programma maakt geweldsincidenten, maatschappelijke thema’s en moeilijke persoonlijke ervaringen bespreekbaar met leerlingen. Inmiddels zijn er al ruim 220 vrijwillige gastsprekers aangehaakt en 6.000 gastlessen gegeven, waarmee in totaal al ruim 50.000 leerlingen zijn bereikt. We hebben de ambitie om deze aantallen flink te verhogen”, aldus het NLVi.

Kennis en ervaring delen

Gedurende de korte tijd dat Freek als gastspreker actief is, deelt hij waardevolle lessen met middelbaar en hoger onderwijs. Daar vertelt hij over zijn ervaringen tijdens zijn werk. Tijdens een gastles komen verschillende onderwerpen aan bod. Denk aan wat het betekent om een veteraan te zijn, hoe het is om als militair lang van huis te zijn in een risicovol gebied, wat een oorlog- of gevechtssituatie doet met een mens, hoe het is om op missie te gaan en wat je daar meemaakt. 

“Ik wil graag bewustwording creëren bij de jeugd dat een militair zijn of haar leven op het spel wil zetten voor vrede en veiligheid. Maar de allerbelangrijkste les die ik wil meegeven is dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en je er met elkaar iets voor moet doen. Ook om het zo te houden. Aan de hand van mijn persoonlijke verhaal neem ik ze mee en probeer ik veel interactie te creëren. Ik doe een aantal oefeningen in de klas, leg de leerlingen dilemma’s voor en neem ze mee in de keuzes die ik heb gemaakt als militair”, aldus Freek.

Freek merkt dat leerlingen tijdens zijn gastlessen op een andere manier over het werk van veteranen gaan nadenken. Freek: ‘Ik had zelf eerst ook het beeld dat veteranen oud zijn. Laatste jaren is dat beeld ook bij mij veranderd. De huidige situatie helpt daar ook aan mee, het is relevanter dan ooit. Leerlingen hebben nu extra interesse in het onderwerp.’’

Erkenning en waardering

Freek is blij dat veteranen hun verhalen kunnen delen via dit programma: ”Wat voor verhaal een veteraan ook heeft, of dat nu een verhaal over de Tweede Wereldoorlog of Mali is, het draagt allemaal bij aan de erkenning, waardering en respect voor ons werk. Door dit programma is de drempel voor scholen lager om een gastles in de klas te kunnen regelen en bereiken we dus veel meer mensen. Ik krijg enorm veel energie van de lessen, dus hoop ik er nog veel te kunnen gaan geven.’’

Freek is al 27 jaar actief binnen Defensie. Vanaf 1996 heeft hij diverse functies binnen Defensie gehad en momenteel is hij nog steeds actief dienend. Hij is onder meer uitgezonden geweest naar Bosnië, Irak en Afghanistan. Vandaag de dag woont hij in Arnhem en werkt bij het Command & Control Ondersteunings Commando (C2OstCo) als Kenniscentrum Adjudant. 

Voor meer informatie: www.nlveteraneninstituut.nl/educatie