Sloop Hoop: hergebruik bouwmaterialen

ARNHEM - In het kader van de programmareeks Meer Minder verzorgt CASA op dinsdag 21 maart Sloop Hoop. Tijdens deze meet-up onderzoeken we in hoeverre hergebruik c.q. urban mining een oplossing vormt voor materiaal schaarste. Met het voormalige provinciekantoor ‘Prinsenhof’ aan de Arnhemse Markt als casus. De bijeenkomst is bij NiCo aan de Coehoornstraat 17 in Arnhem van 20.00 tot 21.30 uur.

In 2018 stond architect Thomas Rau bij CASA op het podium met zijn pleidooi om de 'economie van een grondstoffencrematorium' om te vormen tot een nieuw systeem waarin (bouw)materialen telkens opnieuw worden gebruikt. ‘Afval’ is materiaal dat in de anonimiteit is beland, dat moet je niet afschrijven maar opschrijven. Daartoe bedacht Rau het Madaster; gebouwen zijn in feite grondstoffendepots. Inmiddels zijn we enkele jaren verder. Nu bouwmaterialen steeds schaarser en dus duurder worden, dringt de vraag zich op in hoeverre het recyclen daarvan een oplossing kan brengen. Hier valt nog een wereld te winnen, maar in hoeverre wordt dit inmiddels in de praktijk gebracht?

Prinseshof

Als casus zoomen we in op de ontmanteling van het voormalige ‘Prinsenhof’, de kantoorkolos van de Provincie bij de Arnhemse Markt. Sprekers zijn circulair manager en gebouwscout Arend van de Beek, projectleider en opdrachtgever Maik Knuiman van de Provincie Gelderland en architect Suzanne Nagtegaal (buro Bois). Daarna gaan we met hen en het publiek in gesprek. Waar liggen de kansen en obstakels voor het hergebruik van bouwmaterialen? Moeten we het (ontwerp)proces niet fundamenteel anders inrichten en van bouwpuin naar bouwen met puin? 

Dinsdag 21 maart in  NiCo, Coehoornstraat 17 (nabij Arnhem CS) in Arnhem. Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Entree: 5,00 euro (pin), studenten en leden van de CASA-sociëteit gratis. Aanmelden: mail rsvp@casa-arnhem.nl o.v.v. Sloop Hoop.