Eddy (links) en Menco (rechts) werken zich in het zweet.
Eddy (links) en Menco (rechts) werken zich in het zweet. Foto: Ellen Koelewijn fotografie

Sloeproeivereniging Averij zoekt bij start seizoen nieuwe leden

Algemeen

ARNHEM - Het is een buitengewoon zware sport. Zeker als je bedenkt dat de sloep 1500 kilo weegt. Dan heb je wel wat spierbundels nodig om door het water te gaan. Al helemaal als wedstrijden soms vele uren duren. Het gaat de leden om inzet en plezier, zo meldt de Sloeproeivereniging Averij uit Arnhem. 

Door Vincent Bos 

De boot die ze gebruiken is een oude stalen reddingssloep van een koopvaardijschip. Het is een authentiek exemplaar uit de jaren vijftig. “Maar juist omdat het om zo’n klassieke sloep gaat, zijn we eraan gehecht. Het is zo’n prachtige sloep. Daarom nemen we op de koop toe dat die wat zwaarder is”, verklaart Bart Koenis, een van de roeiers van Averij.

Zware sport

De vereniging bestaat sinds 2002. De leden komen uit de hele omgeving. Sloeproeien is een totaal andere sport dan het ‘gewone’ roeien. Vooral omdat de sloep vele malen zwaarder is en veel groter ook. De Arnhemse sloep is zeven meter lang en 2,5 meter breed. Een riem weegt al snel tien kilo. “Het is een sport die je moet pakken. Je moet ervan houden. Vooral omdat dit zo’n zware sport is”, zegt Bart. “Maar juist daarin schuilt uiteraard de uitdaging.” 

Lange trainingen

De techniek is anders dan bij het roeien. “Bij sloeproeien komt de kracht uit je lichaam, niet uit je armen. De voeten zitten vast zodat je je kunt afzetten en optrekken. Omdat het een zware sport is, trainen we twee keer per week zo’n twee uur.” 

Die zware trainingen zijn nodig omdat wedstrijden soms drie tot vier uur duren. Als er flinke wind staat zit je wel eens zes uur in de sloep. “Dat is bijvoorbeeld wel eens gebeurd bij de wedstrijd van Harlingen naar Terschelling. Die wedstrijd is loodzwaar”, legt Bart uit. “Maar die wedstrijd is wel populair. Er doen soms 130 sloepen mee. Averij was er in 2004 voor de eerste keer bij en doet sindsdien elk jaar mee.” 

De sloeproeiwedstrijden brengt de ploeg op tal van bijzondere plekken. Van de grachten in Amsterdam tot de Theems in Londen en van Gent tot Cork. Bij wedstrijden op zee spelen golven en wind een rol. Bij wedstrijden op bijvoorbeeld de grachten starten de sloepen in kleine groepen achter elkaar. 

 ’Bij sloeproeien komt de kracht uit je lichaam’ 

Het teamverband is van groot belang, geeft Bart aan. In de sloep zitten acht roeiers. Die moeten op elkaar zijn ingespeeld. Averij heeft louter mannen in de boot, maar heeft wel een stuurvrouw met jarenlange ervaring. Ze weet hoe ze de mannen onderweg moet coachen. 

De ploeg traint elke woensdagavond van 19.30 tot 21.30 en zaterdags van 09.00 tot 11.00 uur. De sloep ligt bij roei- en zeilvereniging Jason in het centrum van Arnhem. Averij telt zo’n twaalf leden, maar uitbreiding is zeer gewenst. “We zoeken enthousiaste roeiers”, zegt Bart. 

Wie interesse heeft kan een e-mailbericht sturen naar
roeisloepaverij@gmail.com