Ingekorven vleermuis aangetroffen op landgoed Rosendael

Algemeen Kort nieuws

ROZENDAAL - Tijdens het wintertellingsseizoen voor vleermuizen is een bijzonder exemplaar aangetroffen op landgoed Rosendael. Het gaat om de ingekorven vleermuis (Myotis emarginatus). Deze werd tijdens de, inmiddels afgeronde, wintertellingen ontdekt in een ondergrondse gang achter de schelpengalerij in het park bij kasteel Rosendael.

Tjeerd Kooij, een van de telvrijwilligers, was blij verrast. “Ik zag ineens een dier met een wat warrige vacht en oren die recht naar beneden staken. Het zal toch geen ingekorven vleermuis zijn? schoot toen door mijn hoofd. Dat is namelijk gek voor Gelderland want de soort is hier nog nooit gezien. En sinds de jaren ‘50 ook niet meer in Noord-Nederland. Maar na wat langer kijken bleek het toch echt een ingekorven vleermuis (Myotis emarginatus) te zijn.”

Op de rode lijst

Het is vooral een bijzondere waarneming op deze locatie want de soort, die op de rode lijst staat, wordt normaal gesproken alleen aangetroffen in Limburg en de zuidelijke helft van Brabant. Er zijn waarnemingen bekend uit de kalksteengroeven van de Sint-Pietersberg in Limburg en van kraamkolonies bij Echt in Limburg. Onlangs werd bekend dat er ook een ingekorven vleermuis bij Nijmegen is aangetroffen. Ook buiten Nederland zijn de aantallen de laatste halve eeuw op veel plaatsen sterk afgenomen, zodat de soort nu in vrijwel geheel Europa zeldzaam en bedreigd is. Duidelijke oorzaken van de achteruitgang zijn niet bekend.

Verder onderzoek

Jaarlijks worden er in de winterperiode door vele vrijwilligers tellingen uitgevoerd om vleermuizen in Nederland, waaronder ook op veel GLK-locaties, te volgen en in de gaten te houden. Deze tellingen vormen de basis voor goede bescherming. Vleermuizen zijn tijdens de winterslaap te vinden in bijvoorbeeld mergelgroeven, bunkers, (ijs)kelders, forten en andere beschutte plekken waar ze ongestoord de winter door kunnen komen. 

Op het landgoed Rosendael is al eerder (2020) een bijzondere vleermuis aangetroffen. Dat ging toen om Bechtsteins vleermuis. Na deze bijzondere waarnemingen van de ingekorven vleermuis worden voor landgoed Rosendael plannen gemaakt voor verder onderzoek in de zomer want voor een goede bescherming van de huidige populaties is het van belang dat er meer duidelijkheid komt over de eisen die de soort stelt aan de verblijfplaatsen, verbindingsroutes en jachtgebieden.