ArtEZ Dance Artist presenteert Professional Creations 23

Algemeen Kort nieuws

ARNHEM - De bachelor opleiding Dance Artist van ArtEZ presenteert 31 maart en 1 april Professional Creations 23. Het bevat werk van studenten (jaar 1 t/m 3)  dat tot stand is gekomen in samenwerking met vijf (internationale) choreografen, waaronder de van oorsprong Arnhemse Anouk van Dijk. Zo ontstaat een dansvoorstelling met vijf, diverse, verrassende werken.

Anouk van Dijk is haar danscarrière begonnen bij de vooropleiding Dans in Arnhem. Ze is een internationaal veel gevraagde choreograaf en staat bekend om de ontwikkeling van de Countertechniek. Dit is een moderne danstechniek die door dansprofessionals wereldwijd wordt beoefend.

Nadat Anouk bij verschillende gezelschappen heeft gedanst, richtte ze in 1998 in Nederland haar eigen dansgroep op. Vervolgens werd ze artistiek leider van dansgezelschap Chunky Move in Melbourne (Australië). Voor ze naar Australië vertrok kreeg ze in datzelfde jaar de Gouden Zwaan voor haar bijdrage aan de Nederlandse dans. 

Het werk van Anouk van Dijk combineert op intrigerende wijze virtuoze dans met een sterk theatraal concept. Met tastbare karakters in een abstracte setting schept zij indringende sprookjeswerelden, waarin de dagelijkse realiteit naadloos overgaat in absurde fantasieën.

Choreografen

Naast Anouk van Dijk zijn er nog vier internationale professionele choreografen te gast bij ArtEZ. Maciej Kuzminski is een Poolse choreograaf. Zijn werken zijn gedurfd, met geaarde, dynamische bewegingen en gaan over existentiële en filosofische concepten. Sinds 2014 zijn de creaties van de kunstenaar in 21 landen gepresenteerd en hebben zijn choreografieën meer dan 20 prijzen ontvangen.

Mercedes Pedroche uit Spanje creëert interdisciplinaire projecten, waarbij ze kunst inzet als middel voor reflectie en sociale transformatie. Haar scenische taal beweegt zich in een gebied zonder grenzen tussen dans en theater, waar realiteit fictie wordt en de toeschouwer een actieve deelnemer.

Miguel Altunaga uit Cuba is begonnen bij het beroemde dansgezelschap Danza Contemporanea. Vervolgens vertrok hij naar Europa en danste onder andere bij Rambert Dance Company in Londen, Akram Kahn en Hofesch Shechter. Sinds enkele jaren ontwikkeld hij zichzelf ook als choreograaf en neemt verschillende (Afro-)Cubaanse danstechnieken als uitgangspunt voor zijn eigentijdse werk.

Sofia Norman is derdejaarsstudent Dance Artist uit Zweden en maakt werk voor haar klasgenoten.

ArtEZ Dance Artist

Dance Artist is de nieuwe naam van de Bachelor opleiding Dans van ArtEZ. Studenten worden opgeleid tot (co-)creërend danser en krijgen ook de gelegenheid om zelf werk te leren ontwikkelen. Jaarlijks presenteert de opleiding zich in het eigen theater voor extern publiek.

Professional Creations 23, try-outs vrijdag 31 maart 20.00 uur en zaterdag 1 april 14.30 uur. Première: zaterdag 1 april 20.00 uur. Locatie: ArtEZ Theatrium aan Onderlangs 9 in Arnhem. Tickets: 5 euro, reserveren: tickets.artez.nl

Na de première bij ArtEZ gaat de voorstelling op tournee langs diverse theaters in Nederland.