Oud Katholiek Pastoor Scheltinga in het roze kazuifel.
Oud Katholiek Pastoor Scheltinga in het roze kazuifel. Foto: Oud-Katholieke kerk Arnhem

‘Roze’ viering in Oud-Katholieke kerk Arnhem als ‘schouderklopje halverwege’

Algemeen

ARNHEM - De viering in de Oud-Katholieke kerk Arnhem krijgt zondag 19 maart letterlijk een ‘roze’ tintje. De pastoor draagt die dag in de Sint Wilibrorduskerk aan de Adolf van Nieuwenaarlaan 3 in Arnhem een roze kazuifel. Aanvang 10.30 uur.

“Niet om de LHBTQ+gemeenschap een hart onder de riem te steken”, weet kerkmeester Alwin Meisters: “In een kerk waar vrouwen én LHBTQ+’s volop participeren en toegelaten zijn tot alle ambten zou dat raar zijn. Het stadium van Roze Vieringen zijn wij voorbij. Ik denk zelfs dat zonder de LHBTQ+’s onze kerk moeilijk zou draaien!” Het roze kazuifel heeft een andere, kerkelijke (of liturgische) reden. 

In de Oud-Katholieke kerk heeft elke zondag zijn eigen liturgische kleur. De kerk kent vijf verschillende liturgische kleuren. Paars in de adventtijd (vier zondagen voor Kerstmis), de veertigdagentijd (zes zondagen voor Pasen) en bij rouw. De ‘witte’ zondagen op feestdagen zoals Kerstmis en Pasen en de eerste weken daarna. Rood komt enkele keren per jaar voor, bijvoorbeeld met Pinksteren en als een martelaar herdacht wordt. Veruit de meeste kerkelijke zondagen is de liturgische kleur groen. Dan wordt er geen speciaal feest gevierd. De kleur vind je terug in het kazuifel (kleed van de priester) en de voorhang van de leestafel.

“Slechts tweemaal per jaar draagt de priester tijdens een viering een roze kazuifel. De derde zondag van advent en de vierde zondag van de veertigdagentijd zijn de zogenaamde ‘roze’ zondagen. Deze vormen een lichtpuntje in een tijd van bezinning en inkeer, wat geldt voor zowel de adventtijd als de veertigdagentijd. Het roze brengt tot uitdrukking dat het wachten en toeleven naar Kerstmis of Pasen ten einde loopt. Het is nog niet zo ver, maar het is in aantocht, nog even wachten en volhouden! Een schouderklopje halverwege.”

“De meeste kerken beschikken vanwege het kostenaspect niet over een roze kazuifel, zodat ook op ‘roze’ zondagen het paars kazuifel gedragen wordt. Dat gold ook altijd voor de Oud-Katholieke kerk in Arnhem. De nieuwe Oud-Katholieke pastoor Rudolf Scheltinga beschikt echter over een eigen roze kazuifel en draagt dat zondag 19 maart tijdens de viering. Een primeur in Arnhem maar in lijn met een heel lange, kerkelijke traditie.”