Stemmen in trolleybus, moskee of museum

Vervolg van voorpagina

In heel Arnhem zijn 15 maart 77 stemloketten ingericht. Wie moeite heeft met lezen kan op elk stembureau een verlichte loep gebruiken. En er zijn ook twee stembureaus voor slechtzienden met stemmal, geluid en braille, er is een stembureau voor slechthorenden met gebarentalers en een stembureau voor mensen die extra uitleg nodig hebben.

Speciaal is ook de antieke trolleybus die op vier plaatsen stopt als mobiel stembureau en bijzonder is het stembureau in het Watermuseum waar de kinderen hun ogen uitkijken. En voor het eerst is iedereen welkom op een stembureau in een moskee, bij HDV Arnhem Türkiyem Camii in Arnhem-Zuid aan de Eemslaan 6. Raadpleeg voor alle adressen en toegangstijden de speciale pagina in deze krant of kijk op de website van de gemeente Arnhem bij Verkiezingen - Gemeente Arnhem.

Tellers

Als de stembussen sluiten, komen de tellers naar het stembureau. "We zoeken nog mensen", zegt Marcouch die lovend is over alle medewerking en vooral ook blij is met alle vrijwilligers die elk verkiezingsjaar zo enthousiast alle verzoeken om taxiritjes honoreren van mensen die slecht ter been zijn maar wel willen stemmen. Tellers kunnen zich nog aanmelden via verkiezingen@arnhem.nl.

"Laten wij allemaal een voorbeeld nemen aan hen en onze hulp aanbieden. Maar liefst zie ik dat Arnhemmers hun buren meenemen naar het stembureau. Ik ga zelf de hele dag de stembureaus af om te kijken hoe het gaat."



En wist je dat een paspoort maximaal vijf jaar verlopen mag zijn? En dat je met een buitenlands ID ook voor het Waterschap mag stemmen? Maar voor de Provinciale Staten moet je wél Nederlander zijn: "Bedenk ook dat je op deze manier stemt voor de Eerste Kamerleden die je landelijk vertegenwoordigen. Niet iedereen realiseert zich dat", zegt de burgemeester. "Ik hoop dat in Arnhem de docenten in hun lessen burgerschapskunde over de verkiezingen vertellen."