Opinie: monumentenzorg in Arnhem

Ingezonden

Naar mijn idee gaat het over het algemeen vrij goed met de monumentenzorg in Arnhem, nadat tijdens de oorlog veel is kapot gegaan en na de oorlog veel is afgebroken voor nieuwe kantoorpanden. Toch zijn er in het recentere verleden ook fouten gemaakt. Zo is de gezichtsbepalende Kleine Eusebiuskerk afgebroken. 

Helaas hapert de laatste tijd de monumentenzorg wat in Arnhem. Getuige onder meer de verwaarloosde toestand van Huize Vrijland en het Rembrandt theater. Bedenk wel: wat eenmaal is afgebroken komt nooit meer terug. Het oude karakter van gebouwen komt niet terug door het bouwen van imitatiearchitectuur. Het is belangrijk monumenten (zoals oude begraafplaatsen) te behouden. Monumenten verhogen de aantrekkelijkheid van Arnhem. Het vertelt iets over haar geschiedenis en identiteit. Oude monumenten zijn veelal robuust en gemaakt voor de eeuwigheid. Een stad met monumenten is bovendien aantrekkelijker voor dagjesmensen en toeristen. 

Arnhem had vroeger stadsarchitecten in dienst en de gemeente streefde er naar de grandeur van Arnhem in architectuur tot uiting te laten komen. De moderne gebouwen van nu zijn vaak eentonig en gemaakt voor de kortere duur. Bij de huidige woningbouw speelt vooral geld een overwegende rol, vroeger meer esthetiek. Jammer.

Het was verstandiger geweest al vóór de leegstand beschermende maatregelen te nemen. Eventueel in overleg met deskundigen, de monumentenwacht of locale historici. Cru is dat het Rembrandtheater een gemeentelijke monument is en toch verder verpaupert. Huize Vrijland is geen gemeentelijke monument, verpaupert en zal als dit zo doorgaat ten offer vallen aan vandalisme of brand. Gedacht wordt aan een luxe woontoren waarin het Rembrandtheater wordt opgenomen. Een idee. Of toch maar betaalbare appartementen voor de Arnhemmer met een kleinere beurs? 
Ronald Wilfred Jansen