Van links naar rechts: Danny Huizer (loco-burgemeester Apeldoorn), burgemeesters Sören Link (Duisburg) en René Verhulst (Ede), Sjaak Kamps (directeur Euregio Rijn-Waal); burgemeesters Hubert Bruls (Nijmegen), gastheer Ahmed Marcouch (Arnhem), dr. Stephan Keller (Düsseldorf) en Christoph Fleischhauer (Moers).
Van links naar rechts: Danny Huizer (loco-burgemeester Apeldoorn), burgemeesters Sören Link (Duisburg) en René Verhulst (Ede), Sjaak Kamps (directeur Euregio Rijn-Waal); burgemeesters Hubert Bruls (Nijmegen), gastheer Ahmed Marcouch (Arnhem), dr. Stephan Keller (Düsseldorf) en Christoph Fleischhauer (Moers). Foto: Rinus Baak

Burgemeesters Euregio willen tempo en slagkracht met energietransitie

Algemeen

ARNHEM - Duitse en Nederlandse burgemeesters werkzaam in de Euregio Rijn-Waal hebben eerder gemaakte afspraken voor schone energie, milieu en energietransitie opnieuw bevestigd in een zogenoemd Memorandum van Understanding (MoU). Dat gebeurde onlangs tijdens een bezoek aan Industriepark Kleefse Waard in Arnhem waar duurzame ondernemers zich specialiseren in nieuwe technologie voor schone energie.   

De burgemeesters van Düsseldorf, Duisburg, Moers, Arnhem, Ede en Nijmegen en de loco-burgemeester van Apeldoorn hebben afgesproken tempo te maken met de klimaat- en energietransitie in de Duits-Nederlandse Euregio Rijn-Waal. 

De zeven bestuurders bespraken verder hun inzet voor klimaatneutrale wijken, de gevolgen van de hoge energiekosten voor hun burgers, de kansen voor duurzame mobiliteit en de brede welvaart die innovaties voor milieuvriendelijke energie met zich meebrengen. ‘Samenwerking verhoogt de slagkracht’, constateren zij.

Gastheer burgemeester Ahmed Marcouch wil dat met tempo en slagkracht werk wordt gemaakt van de energietransitie. “Dat bereiken wij door concentratie, als bedrijven, onderzoekers en bestuurders elkaar snel en gericht weten te vindenHet helpt dat Arnhem zo enorm sterk is in energie, van oudsher al met TenneT en Kema. Het gaat mij erom dat wij als Nederlandse en Duitse steden verbonden door Rijn en Waal samen aan onze regio kunnen geven wat bijna vijf miljoen Nederlandse en Duitse bewoners nodig hebben voor een gezond, actief en gelukkig leven.”

De Euregio Rijn-Waal is een samenwerkingsverband van ruim vijftig Duitse en Nederlandse gemeenten, regionale overheden en instanties als de Industrie- und Handelskammer. Allen zijn actief voor de Nederland-Duitse grensregio rond de benedenlopen van Rijn, Maas en Waal. Gezamenlijk taak is barrières slechten en contacten tot leven brengen. 

Een voorbeeld van de meerwaarde van de Duits-Nederlandse samenwerking bleek wel toen de burgemeesters en loco-burgemeester zich oriënteerden bij de onderneming Nedstack in Arnhem. Nedstack tekende bij die gelegenheid met Zentrum für BrennstoffzellenTechnik GmbH (ZBT) een overeenkomst voor gezamenlijke productie van brandstofcellen op waterstof. Beide bedrijven wisselen al vijf kennis uit met elkaar. 

Het platform van de zeven 100.000+ gemeenten dat vijf jaar geleden is ontstaan, werkt nu vanuit een actueel Memorandum of Understanding (2023), met acht thema’s die aansluiten bij de zogenoemde Strategische Agenda 2025+ Euregio Rijn-Waal. Het gaat behalve om energietransitie en klimaatneutrale doelen ook om vernieuwde mobiliteit, veiligheid, toerisme, biodiversiteit, gezondheid en Agro-food.

Het platform helpt andere gemeenten in de Euregio Rijn-Waal hun plannen in te dienen, samen met onder meer het midden- en kleinbedrijf (MKB), onderwijsinstellingen en bewonersgroepen die grensoverschrijdend innoveren. 

De plannen worden deels bekostigd met het Europees financieringsprogramma INTERREG VI.