Officieren, onderofficieren en bestuursleden bijeen voor de Kaderdag Zeekadetkorps Nederland.
Officieren, onderofficieren en bestuursleden bijeen voor de Kaderdag Zeekadetkorps Nederland. Foto: Zeekadetkorps Nederland

Zeekadetkorps Arnhem: ‘Hoe blijven we aantrekkelijk voor jeugd?’

Algemeen

ARNHEM/HARLINGEN - Op de landelijke kaderdag van zeekadetkorpsen is een aanzet gegeven tot de vaststelling van het beleid voor de komende vijf jaar. Onder de 20 aangesloten korpsen was ook Zeekadetkorps Arnhem. 

“In verschillende werkgroepen zijn de uitdagingen waar de zeekadetkorpsen voor staan besproken en voorstellen gemaakt voor beleid van het Zeekadetkorps Nederland. We willen de aansluiting met de jeugd behouden en intensiveren om zo nog meer jongeren aan te trekken”, aldus Zeekadetkorps Arnhem. “Verder worden er ideeën ontwikkeld om meer vrijwilligers bij de zeekadetkorpsen te betrekken. Dit alles tegen de achtergrond dat we leven in een veranderende tijd waarin communicatie veelal online gaat met gebruikmaking van allerlei sociale media.” 

Het resultaat van de kaderdag mondt uit in een beleidsplan 2023-2028 dat in april door de Algemene Raad van het Zeekadetkorps Nederland wordt vastgesteld. “Het dient als basis voor de activiteiten van de zeekadetkorpsen en het aantrekken van zeekadetten en vrijwilligers. Onder activiteiten vallen onder meer het gezamenlijk zeilen en roeien en andere nautisch getinte activiteiten om zo de zeekadetten te laten kennismaken met de diverse aspecten van beroepen op en om het water en het werken in teamverband.”

Daarnaast worden de zeekadetten door middel van training en instructie voorbereid op examens zoals het vaarbewijs. Hierover zijn convenanten afgesloten met maritiem georiënteerde scholen en instanties.

De Vereniging Zeekadetkorps Nederland helpt jongeren (9-23 jaar) hun weg naar een maritieme opleiding of arbeidsplaats te vinden. Aan boord van de schepen wordt een omgeving geboden waarin ze door praktische opleidingen de kans krijgen hun talenten en competenties te ontwikkelen. Plaatselijke zeekadetkorpsen zoals Zeekadetkorps Arnhem hebben elk een groot schip dat dient als varend clubhuis. 

De doelgroep van het Zeekadetkorps Nederland zijn jongeren in de leeftijdsgroep 9-23 jaar. Hiervoor organiseren de plaatselijke korpsen wekelijks een korpsdag waarop de kadetten de diverse nautische vaardigheden leren, zoals roeien, zeilen, wrikken en varen met kleine en grote motorvaartuigen, maar ook daarmee verbonden activiteiten zoals het bedienen en onderhouden van de scheepsmotoren, het onderhouden van verbindingen, de logistieke verzorging, knopen en splitsen, EHBO en calamiteitenbestrijding. 

Meer info: www.zkkarnhem.nl.