Piet, Arild en Dijanne (vlnr) in de beeldentuin die plaats moet maken voor flexwoningen.
Piet, Arild en Dijanne (vlnr) in de beeldentuin die plaats moet maken voor flexwoningen. Foto: Hilde Wijnen

KW37 Kunstwerkplaats Arnhem 30 jaar: ‘Culturele meerwaarde voor de stad’

Algemeen

ARNHEM - Dit jaar bestaat KW37 Kunstwerkplaats Arnhem dertig jaar. Al die jaren leidde het kunstenaarscollectief tegen wil en dank een nomadenbestaan, maar die tijd is geweest. Een vaste plek om te blijven en verder te bouwen staat met stip op nummer één op de verlanglijst: een mooi cadeau in een jubileumjaar. Maar komt het op tijd? Want aan het eind van het jaar worden op het huidige terrein in Presikhaaf flexwoningen gebouwd. 

Door Hilde Wijnen

Wie zijn nieuwsgierigheid niet kan bedwingen en door de poorten van Marsdiep 1 het terrein van KW37 opstapt, staat aan het begin van een mini-avontuur. Een verzameling werkplaatsen, een beeldentuin, een gigantische moestuin, een stel tiny houses én een paardenschool: het is een kleine greep van wat er allemaal te ontdekken is tussen het groen. 

Een groep van zes huishoudens woont en werkt op het terrein. Kunstenaars Dijanne, Piet en Arild zijn er al bij vanaf het prille begin. “KW37 ontstond vanuit de kraakbeweging”, vertelt Piet. “We zochten een plek om theater, beelden en installaties te maken. In 1993 kraakten we de Koningsweg. Dat was militair terrein.” Dijanne lacht: “Dat hebben we geweten! In het begin was het oorlog, maar uiteindelijk kregen we een goede verstandhouding.” 

Kunstenaarscollectief deelt haar creativiteit met de stad

Open dagen, themafeesten, een galerie, vanaf de start deelt het kunstenaarscollectief haar creativiteit met de stad. KW37 heeft het vizier naar buiten gericht. Via Saksen Weimar belandt de kunstwerkplaats in 2009, op initiatief van de gemeente, in Schuytgraaf om de nieuwste wijk van Arnhem een culturele impuls te geven. En dat lukt behoorlijk. Er ontstaan samenwerkingsverbanden met diverse scholen zoals Rijn IJssel, ArtEZ, de HAN en Van Hall Larenstein, educatieprojecten voor basisscholen en kunst- en cultuurcursussen voor kinderen en volwassen uit de buurt. 

Bovendien wordt open podium De Blauwe Kikker opgericht, trekt beeldhouwerssymposium Sculpta bezoekers van over de hele wereld, opent de zondagskeuken de deuren en weet ook de gemeente Arnhem de hout-, steen- en metaalwerkplaatsen te vinden voor de restauratie van openbare werken. “Die samenloop van allerlei disciplines is wel heel bijzonder”, vindt Arild. Dijanne knikt. “De gemeente wil ons graag bewaren voor de stad, juist om die culturele meerwaarde.”

Toch is de toekomst van KW37 onzeker. In 2018 vertrok de kunstwerkplaats naar Marsdiep, met de belofte dat er een permanente locatie zou komen. Het terrein was te klein om alle activiteiten voort te zetten en in afwachting van betere tijden dikten de kunstenaars woon- en werkplaatsen in. 

Na jaren is er nog steeds geen vooruitzicht op een definitieve plek waar het collectief zich opnieuw kan ontplooien. Blijft dat zo, dan moet KW37 de huidige ruimte delen met de toekomstige bewoners. 

Hoopvol gestemd

Dijanne, Piet en Arild zijn hoopvol gestemd dat dat niet gebeurt. In 2018 stemde de gemeenteraad vóór een motie om KW37 te behouden en te voorzien van een geschikte locatie. Dijanne: “De gemeente is ons goedgezind, dat voelen we nog steeds. We hopen dat we kunnen samenwerken, want we zien vooral waarom het wél mogelijk is!”