Hans van Vrijaldenhoven in 2019.
Hans van Vrijaldenhoven in 2019. Foto: Jan Verniers

Hans van Vrijaldenhoven, in memoriam

Algemeen

Hans van Vrijaldenhoven, icoon van Park Open in Sonsbeek, hij is niet meer…. Op 18 februari is hij in zijn slaap overleden. Hij is 72 jaar geworden.

Hij was niet alleen oprichter van Park Open, hij was in feite de spil van muzikaal Arnhem. Bij Hans stond de laagdrempeligheid voor de bezoekende Arnhemmers centraal. Mede dankzij hem kwamen bands als Blondie, The Cure, Kraftwerk, New Order, Sex Pistols, U2, Simple Minds en Thin Lizzy naar Arnhem om op te treden in de toenmalige Stokvishal waarvoor hij de PR deed. 

Met de band The Cure ging hij zelfs op tournee door Nederland met een grote tent, de Circus Tour geheten. Ook was hij betrokken bij het Spiegeltent Festival. Hij kreeg veel voor elkaar door zijn innemende en markante persoonlijkheid. Hij was ook de man achter Jeugdland en Stichting Cultureel Jongeren Paspoort. 

Nadat hij in 1990 het jaarlijks terugkerende Park Open van de grond kreeg moest hij daarmee in 2010 vanwege een oogaandoening stoppen. De organisatie werd toen overgenomen door Tse Kao. Hans bleef elke keer terugkomen en trok altijd de aandacht als zijnde ‘de man achter Park Open’.

Voor zijn activiteiten kreeg Hans de Zilveren Stadspenning en de Arnhemse Cultuurprijs. Carnavalsvereniging de On-Ganse benoemde hem in 2010 tot Orde in de Ridder van de Zachte G. 

Afgelopen maandag is hij groots herdacht in het Arnhemse Posttheater. Er werden mooie toespraken gehouden en prachtige muziek gespeeld als ode aan deze flamboyante persoonlijkheid die heel veel voor (muzikaal) Arnhem heeft betekend. Velen zullen hem dan ook missen.  

Sprekers tijdens de herdenkingsdienst waren Bob Roelofs (wethouder gemeente Arnhem); Thomas Verbogt (schrijver en columnist in De Gelderlander); Eveline van der Vliet (voorzitter stichting Park Open) en Thijs Willemse sprak namens alle vrienden en bekenden van Hans. 

Optredende artiesten waren er ook zoals Anton ten Broeke, Tse Kao, Joey Pasanea, Lain Barbier, Geert Scheijgrond, Barend Courbois, Martin Gort en Lavalu. De presentatie was in handen van Berry Kessels. 

Geopend werd met het bekende muziekstuk Heart of Gold van Neil Young, vertolkt door Anton ten Broeke, zo typerend voor Hans. Verbogt vertelde een prachtige anekdote over een opgevoerd toneelstuk omtrent de geboorte van Jezus in de beroemde stal, waarbij Hans herder speelde, natuurlijk op zijn geheel eigen eigenwijze manier. 

Zijn tomeloze inzet op muzikaal gebied - specifiek voor Park Open - heeft Arnhem en het prachtige Park Sonsbeek op de kaart gezet. Park Open en Park Sonsbeek zijn daarmee als het ware cultureel erfgoed geworden. Dat maakt de afgelopen discussie over het voortbestaan van deze fantastische laagdrempelige traditie eigenlijk gênant. De Arnhemse politiek heeft niet kunnen voorkomen dat de laagdrempeligheid van Park Open werd verbroken De traditie kon enkel in uitgeklede versie – slechts een paar keer per seizoen in plaats van wekelijks - doorgang vinden waarbij entree moest worden geheven, in weerzin van de opzet van Hans. Het zou een eerbetoon van de gemeente aan Hans zijn om ervoor te zorgen dat met subsidie het festijn haar oorspronkelijke vrije toegankelijke vorm terugkrijgt. Hans zal daar altijd aanwezig blijven in de hoofden van de trouwe bezoekers! 

Jan Verniers 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding