Liesbeth van Asten, directeur-bestuurder Volkshuisvesting, en buurtbewoner Bernard Uiling tijdens de overdracht van één van de hekwerken.
Liesbeth van Asten, directeur-bestuurder Volkshuisvesting, en buurtbewoner Bernard Uiling tijdens de overdracht van één van de hekwerken. Foto: Linda Verweij Fotografie

Hergebruik balkonhekken Cranevelt

Algemeen

ARNHEM - Deze week start de feitelijke sloop van het appartementengebouw van Volkshuisvesting aan de Kluizeweg. Als startsein overhandigde directeur-bestuurder Liesbeth van Asten balkonhekken aan de buurt voor hergebruik in de wijk Cranevelt.

Na alle voorbereidingen en overleggen met bewoners is het zover: de flat aan de Kluizeweg wordt gesloopt en maakt plaats voor nieuwe tweekamerappartementen. Onder andere een vleermuiskolonie en de lange wachttijden voor het verwijderen van energiemeters zorgden voor de nodige vertragingen in het proces. De flat stond daardoor langer leeg dan gepland.

Enkele balkonhekken en galerijhekken krijgen een tweede leven bij ontmoetingsplek de Buurtfabriek en in de buitenruimte bij basisschool de Zyp. De hekken zorgen straks voor ondersteuning van verticaal groen. Op deze wijze wordt sloopmateriaal lokaal hergebruikt. Een mooie circulaire gedachte! Sloopaannemer Lagemaat zorgt voor verwerking en hergebruik van alle overige sloopmaterialen.

Volkshuisvesting verwacht dat de sloopwerkzaamheden in maart zijn afgerond en rond de zomer de bouw van 42 nieuwe sociale huurappartementen start. De woningen, met energielabel A+++, zijn aardgasloos. De oplevering wordt net na de zomer van 2024 verwacht. Via www.entree.nu worden de woningen verhuurd.

Impressie van de nieuwbouw.
Afbeelding