'We hebben zo'n 6,5 miljoen euro aan premies ontvangen'

Europees succes goed voor kas Vitesse

ARNHEM - De directie van Vitesse besteedt op www.vitesse.nl aandacht aan de jaarcijfers over boekjaar 2021|2022. "Het nettoresultaat over dit seizoen toont aan dat het verlies van de club met bijna dertig procent gereduceerd is, tot 4,9 miljoen euro. Dat is voor een aanzienlijk deel te danken aan de inkomsten die zijn voortgevloeid uit de memorabele Europese campagne."

De verschillen tussen de jaarcijfers over afgelopen seizoen en jaargang ervoor zijn behoorlijk. Zo verdubbelde de omzet bijna, van 12,7 miljoen euro naar 23,6 miljoen euro. Parallel daaraan gingen ook de kosten flink omhoog; van 17,9 miljoen euro naar 27,9 miljoen euro. Het gat tussen de omzet en de kosten – beter gezegd, het bedrijfsresultaat – was in het afgelopen boekjaar 4,3 miljoen euro negatief. Opnieuw een verlies, maar wel een verbetering van 860.000 euro ten opzichte van de jaargang 2020|2021.

Algemeen directeur Pascal van Wijk. "De stijging van zowel de omzet als de kosten wordt grotendeels ingegeven door de overwintering in Europa en de impact van het coronavirus. Hoewel de consequenties van laatstgenoemde factor in 2021|2022 nog steeds voelbaar waren - we moesten opnieuw meerdere thuiswedstrijden zonder publiek afwerken - was de invloed een jaar eerder nog vele malen groter”, stipt Van Wijk aan. "De omzetstijging werd voor een aanzienlijk deel gerealiseerd door de Europese revenuen. Dankzij het bereiken van de achtste finales van de UEFA Europa Conference League hebben we ongeveer 6,5 miljoen euro aan premies ontvangen. Een bedrag dat wel aanmerkelijk lager uitvalt, na aftrek van bonussen, reiskosten en overige gerelateerde uitgaven. Maar het Europese succes is niet alleen sportief en historisch, maar ook financieel gezien heel belangrijk geweest voor Vitesse.”


En zo kwam Vitesse dus uit op een nettoresultaat van 4,9 miljoen euro negatief. “We zijn daar gematigd tevreden over”, geeft Van Wijk aan. “Hoewel het verlies met 28,8 procent verkleind is, hadden we in het afgelopen seizoen eigenlijk een nog grotere stap willen zetten.”

Transferresultaat

Waar Van Wijk dan met name op doelt, is het transferresultaat. Hoewel dat 1,1 miljoen euro gunstiger is uitgevallen dan in het jaar ervoor, bleef het ‘resultaat op vergoedingssommen’ nog steeds negatief (600.000 euro). “Het transferresultaat kan het nettoresultaat zeer positief beïnvloeden en is derhalve van essentieel belang voor een club als Vitesse. In dit boekjaar hadden we daar meer uit willen halen, in de vorm van uitgaande transfers. Nu moesten we het in dit opzicht vooral hebben van de transfer van onze technisch directeur en diverse doorverkoopbedragen. De doelstelling voor de langere termijn is nog steeds om meer vergoedingssommen te kunnen bijschrijven.”