Anke Lunenberg: "Er komt een steeds grotere druk op de schouders van familie en naasten." (Foto: Ellen Koelewijn)
Anke Lunenberg: "Er komt een steeds grotere druk op de schouders van familie en naasten." (Foto: Ellen Koelewijn) Foto:

MVT Arnhem viert zilveren jubileum met alle vrijwilligers

‘Veel mantelzorgers druk met zorg en vergeten zichzelf'

ARNHEM - Een vrijwilliger die een klus in huis doet, incidenteel boodschappen haalt of helpt bij het installeren van een boodschappen bestelapp. Hulp bij opruimklussen in huis of tuin, daarvoor kun je aankloppen bij MVT Arnhem. Ook wordt ondersteuning geboden aan mantelzorgers en zet de organisatie in op een mantelzorgvriendelijk Arnhem. 

Door Vincent Bos 

Per jaar worden zo'n 700 klussen uitgevoerd door de ongeveer 60 vrijwilligers van Mantelzorg en Vrijwillige Thuishulp (MVT). Arnhemmers die een hulpaanvraag indienen zijn door ouderdom, ziekte of handicap niet in staat de klus zelf te doen. Of hebben beperkte financiële middelen. 

Daarnaast kunnen mantelzorgers (jong en oud) hulp krijgen om de zorg voor hun naasten vol te kunnen houden en overbelasting te voorkomen. 

Grote druk

“Mantelzorg kent vele gezichten en de zorg is overbelast. Daardoor komt er een steeds grotere druk op de schouders van familie en naasten", zegt voorzitter Anke Lunenberg van MVT. 

"Het is belangrijk mantelzorgers te (h)erkennen”, zegt Tiny Visscher, senior adviseur bij MVT. "Veel mantelzorgers zijn druk met zorgen voor de ander en vergeten zichzelf. Het gevaar van overbelasting steekt dan de kop op. Als je je bewust bent van je rol als mantelzorger en weet hebt van ondersteuningsmogelijkheden voor jezelf, ben je beter in staat goed voor jezelf te zorgen." 

"Organisaties in de stad die zorg verlenen vragen we naast hulp te bieden aan de zorgvrager óók oog te hebben voor de mantelzorger. Door hen te betrekken bij de zorg, te vragen wat ze daarin kunnen en willen betekenen én te wijzen op de mogelijkheden van ondersteuning voor zichzelf kan voorkomen worden dat een overbelaste mantelzorger straks zelf zorgvrager wordt." 

Werk en zorg

Ook heel belangrijk is dat werkgevers aandacht hebben voor de mantelzorgers onder hun personeel. Een op de vier mensen is of wordt mantelzorger, in de zorg is dat zelfs een op de drie. Goede afspraken om werk en zorg te kunnen blijven combineren kunnen uitval voorkomen. 

Vrijwillige thuiszorg

MVT organiseert ook vrijwillige thuishulp. Hulp bij allerlei klusjes in huis en tuin, van het ophangen van een schilderij tot hulp met de computer kan gevraagd worden. Het gaat om afgebakende incidentele klussen. 

"Een hele kamer laten schilderen is er niet bij. Als maatstaf kun je nemen wat je zelf aan je buurman zou durven vragen. De meeste klussen worden gratis gedaan, voor tuinonderhoud wordt een kleine bijdrage gevraagd. " 

Op 1 maart bestaat MVT 25 jaar. Dit heuglijke feit wordt gevierd met alle vrijwilligers. MTV is trots op hen, zet ze graag in het zonnetje en kan altijd nieuwe vrijwilligers gebruiken. Des te beter is MVT in de gelegenheid hulpvragen te kunnen beantwoorden. 

Voor meer informatie over zowel mantelzorg als vrijwillige thuishulp, ga naar de website van MVT,
www.mvtarnhem.nl.

 

Afbeelding
Afbeelding