Routekaart Ernemse Optog.
Routekaart Ernemse Optog. Foto: Marieke van Doorn

Motto Ernemse Optog: ‘Carnaval vier je samen!’

Algemeen

ARNHEM - Zondag 19 februari is het weer zover. Dan trekt de Ernemse Optog weer door de binnenstad en kleuren de straten van Arnhem weer rood, groen, blauw: de Ernemse kleuren. Het motto van de Ernemse Optog luidt: Carnaval vier je samen! 

Op vrijdag 17 februari om 18.11 uur draagt burgemeester Marcouch de sleutel van de stad symbolisch over aan de prinsenparen en vorsten van de carnavalsverenigingen in Arnhem. Deze ceremonie wordt voorafgegaan door een kleine optocht van carnavalisten van Café ’t Huys op de Korenmarkt naar het stadhuis. Bij het stadhuis wordt de Ernemse carnavalsvlag gehesen, gevolgd door de sleuteloverdracht. Carnaval is los en Arnhem wordt drie dagen omgetoverd tot Ernem. 

Ernemse Optog

De organisatie heeft er drie jaar op moeten wachten, maar op zondag 19 februari is het eindelijk zover: de Ernemse Optog trekt weer door de straten. Om 13.11 uur wordt het startschot gegeven door wethouder Bob Roelofs op de Monnikensteeg, waarna de bonte stoet zich in beweging zet tot aan Musis Sacrum waar de prijsuitreiking volgt. De organisatie hoopt dit jaar weer duizenden toeschouwers te trekken. 

Feestplein

Op de parkeerplaats Robbers & van den Hoogen aan de Velperweg heeft de organisatie van de Ernemse Optog, naast het VIP-deck, ook een heus Feestplein ingericht met muziek en gelegenheid tot een drankje en een hapje. Vanaf 14.11 uur zijn toeschouwers van harte uitgenodigd de optocht samen te bekijken en er samen een gezellig feest van te maken, ook nadat de Optog is langsgetrokken want het is feest tot 17.11 uur. Vrij entree. 

Prijsuitreiking

Nadat alle deelnemers zich na de 44e Ernemse Optog in Musis hebben verzameld, is het rond 16.30 uur tijd voor de jury om de prijzen uit te reiken. Niet alleen aan de deelnemers van de Optog want dit jaar is er ook een prijs voor de mooist versierde straat in de route. Als eerbetoon aan Frits Roelofs, de overleden voorzitter van de Stichting, reikt zijn familie die dag de Frits Roelofs bokaal uit aan de meest creatieve bijdrage aan de Optog in verbinding ‘met elkaar’. 

Omwonenden aan de route zijn geïnformeerd dat de Optog door hun straat trekt en verzocht de route tijdig vrij te maken van auto’s. Het (bus)verkeer op de route zal tussen 13.11 uur en 16.30 uur tijdelijk worden aangepast. De straten in de route zullen tijdelijk worden afgezet voor verkeer en het busverkeer wordt omgeleid. 

Om de grote wagens veilig en verantwoord door de binnenstad te kunnen laten trekken, wordt de spanning tijdelijk van de bovenleiding van de buslijn gehaald. Het betreft de straten Rosendaalseweg, Raapopseweg, Velperweg, Velperpoort en een stukje van de Van Muijlwijkstraat. Zodra de Optog voorbij getrokken is, worden de straten weer vrijgegeven en kunnen de bussen hun schema weer hervatten. 

Meer informatie over de Ernemse Optog of de gewijzigde verkeerssituatie: www.ernemseoptog.nl

Flyer Feestplein.
Sleuteloverdracht 2020
Afbeelding
Afbeelding