Afbeelding
Foto:

GGD gaat Arnhemse wijken in met herhaalprik tegen corona

Algemeen

ARNHEM - De GGD Gelderland-Midden gaat vier weken lang op proef een aantal wijken in Arnhem bezoeken, om er voorlichting te geven over corona en een herhaalprik dichtbij aan te bieden. “Dat corona momenteel minder hard rond gaat hebben we grotendeels te danken aan de vaccinaties. In de wijken waar de vaccinatiegraad lager is dan gemiddeld wil de GGD de herhaalprik laagdrempelig aanbieden”, aldus GGD Gelderland-Midden. 

Dat minder mensen besmet raken betekent ook dat het rustig is op de testlocaties. Daarom sluit de testlocatie in Ede (Achterdoelen) op zaterdag 11 februari haar deuren. “De vaccinatiegraad in de regio Gelderland-Midden ligt in alle leeftijdscategorieën iets hoger dan het landelijk gemiddelde. De aanpak om ‘van groot naar klein’ eerst op massalocaties te vaccineren en vervolgens over te schakelen op kleinere locaties dichtbij de mensen is één van de succesfactoren gebleken.” 

Mini-popups  

De komende weken start de GGD met een aantal zeer tijdelijke en kleinschalige vaccinatielocaties - de zogeheten mini-popups - in de stad Arnhem. “We doen dit in de wijken waar de vaccinatiegraad iets lager is. Inwoners kunnen daar laagdrempelig en zonder afspraak een coronavaccinatie halen. Uit onze data blijkt dat dichtbij vaccineren werkt. Daarom bieden we in de wijken waar de vaccinatiegraad lager is de komende weken de herhaalprik laagdrempelig aan”, aldus Henk Bril, directeur publieke gezondheid van de Veiligheidsregio Gelderland Midden (VGGM). 

Bril vervolgt: “Ons team gezondheidsbevordering gaat nogmaals de wijken in om mensen bijvoorbeeld vanwege een taalbarrière te voorzien van de juiste informatie. We willen iedereen de kans te geven om alsnog een herhaalprik te halen, al ligt die beslissing natuurlijk altijd bij de mensen zelf.” Een herhaalprik is niet nodig als men na 18 september 2022 al een herhaalprik heeft gehad. Deze mensen zijn voldoende beschermd. 

Testen in Velp 

De testlocatie in Velp (President Kennedylaan) blijft voorlopig geopend, zodat het mogelijk blijft je binnen 24 uur in de regio te laten testen. Mocht het coronavirus onverhoopt weer opveren, dan kan de testlocatie in Ede en eventueel ook in Voorthuizen, Elst en Zevenaar snel weer worden geopend. 

Voor kwetsbare mensen die geen zelftest kunnen doen en niet kunnen reizen naar de testlocatie in Velp, heeft de GGD een mobiele testservice die deze mensen thuis bezoekt. 

ggdgm.nl