Werk van Loes van Schaaijk.
Werk van Loes van Schaaijk. Foto: Loes van Schaaijk

Expositie van reliëfs en schilderijen, zonder titels

ARNHEM - Werken van Loes van Schaaijk zijn te zien tijdens de februari-tentoonstelling van De Zijlstra Galerij aan de Klarendalseweg 137 in Arnhem. "Het zijn reliëfs en schilderijen, allemaal zonder titels. Titels kunnen zo sturend zijn, of, nog erger, lollig bedoeld", aldus de galerij. 

Al jarenlang bouwt Loes haar eigenzinnig oeuvre uit, los van trends en modes maar vanuit haar eigen fascinaties en manier van werken. "Ze is niet ambitieus en wars van zelfmanifestatie. Ze wil vooral maken, composities en kleurcombinaties zijn niet alleen haar doel maar ook levenselixer."

Haar fascinaties zijn de constanten in haar werk; boeken, typografie, vogels, natuur, plattegronden, historische landkaarten. Waar ze eerst schilderijen maakte die geconstrueerd waren uit boektitels van door haar bewonderde schrijvers, gebruikt ze nu letterlijk de kaften van oude boeken voor haar schilderijen en reliëfs. 

"In de schilderijen en collages is te zien dat het opbouwen van de elementen veel tijd en concentratie vergt. De vormen op de reliëfs bestaan uit meerdere lagen papier met soms daaroverheen weer kleine stukjes papier met een laag acrylverf, soms dik dan weer dun aangebracht. Een tijdrovend monnikenwerk waar zichtbaar plezier in zit. Laagje voor laagje opbouwen om tot de ultieme compositie en een treffend geheel te komen. Zonder titel. Want die is niet nodig."

Dagelijks te zien tot 00.00 uur, dan gaan de lichten uit.


Optreden als 
concertpianist

ARNHEM - Stichting PianoFest en de Piano Biënnale hebben de handen ineengeslagen en komen dit voorjaar met ‘PianoFest in de Piano Biënnale’. Op zaterdag 22 april kunnen 24 amateurpianisten optreden in de Grote Zaal van Concertgebouw de Vereeniging in Nijmegen. 

 PianoFest is het enige pianofestival in Nederland dat zich richt op amateurpianisten van alle leeftijden en alle niveaus, met repertoires uit allerlei muziekstijlen. Tijdens PianoFest kan iedere amateurpianist in Nederland voor vijf minuten in de huid kruipen van een echte concertpianist. Van beginner tot gevorderde, van jong tot oud, van liefhebbers van klassiek of jazz tot de makers van eigen liedjes, alle amateurs zijn welkom.

Deelnemers kunnen kiezen voor een optreden van 5 minuten of een mini-masterclass. De amateurpianisten spelen op een Steinway concertvleugel in de Grote Zaal van De Vereeniging. Bij de mini-masterclass krijgen de deelnemers direct na het optreden op het podium feedback van pianist David Kuyken, hoofdvakdocent piano aan het Conservatorium van Amsterdam.  Bezoekers mogen gratis naar binnen, deelnemers kopen een kaart. Info en tickets: www.pianofest.nl.

Excursie op 
Lichtenbeek

OOSTERBEEK - De boswachters van Geldersch Landschap & Kasteelen verzorgen woensdag 22 februari een leerzame excursie op landgoed Lichtenbeek. 

Wat gebeurt er tijdens de koude maanden in het bos? Planten verstoppen zich diep onder de grond en groeien niet. Veel dieren doen een winterslaap. Cocooning is door dieren uitgevonden. Welke dieren houden een winterslaap of verpoppen zich? Als er sneeuw of modder ligt zijn er allerlei wildsporen te vinden en op de bomen zijn altijd wel paddenstoelen te zien. De boswachter vertelt bijzondere weetjes over dieren in de winter. Vooraf online reserveren is noodzakelijk. Start om 13.30 uur. De excursie duurt circa 2,5 uur. Deelname: 5,00 euro, 4 t/m 12 jaar 2,50 euro, GLK-donateurs gratis. Meer info en online reserveren: www.glk.nl/excursies.