Queer Collective Arnhem (v.l.n.r. Mina Yacoub, Peet Bouwens, Joost Hoebe)
Queer Collective Arnhem (v.l.n.r. Mina Yacoub, Peet Bouwens, Joost Hoebe) Foto:

Nieuw queercafé in gemeente Arnhem in de maak

Algemeen

ARNHEM - In Luxor Arnhem is zaterdag 18 februari het tweede feestje van Queer Collective Arnhem: Queerparty. Naast het organiseren van zeer dansbare avondjes zijn initiatiefnemers Mina Yacoub, Peet Bouwens en Joost Hoebe ook bezig met de oprichting van een queercafé. “Iedereen die we vertellen over de plannen, roept: o ja, focking finally!”

Door Hilde Wijnen

“Queer is een fijne term. Het betekent vreemd. Je hoeft niet per se gay te zijn”, aldus Mina Yacoub. In september vorig jaar trapte zij in ABC Libertas af met een fonkelnieuw queerfeestje. “Queerparty is een feestje voor iedereen die net een beetje anders is.” Zoals Mina zelf. Lachend somt ze op: “Arabisch, lesbisch, non-binair, adhd, ik kan in mijn eentje een heel inclusiegroepje beginnen! Een feestje creëren waar ik zelf graag naar toe wil gaan, dat was het idee.” 

De dansavond was een succes en bovendien een uitstekende graadmeter om te ontdekken dat Mina niet de enige is. Een grote groep Arnhemmers bleek te staan springen om een plek waar zij ‘met hun anders zijn’ terecht kunnen. Mina: “De sfeer was fijn, de mensen heel divers en de hele avond hoorde ik: eindelijk is er iets voor ons!” 

Tot de bezoekers hoorden ook Peet Bouwens en Joost Hoebe, die elkaar kennen uit de Arnhemse kunstscene. “Peet en ik zeiden al langer tegen elkaar: waarom is er in Arnhem niets voor de community? Een plek die recht doet aan de diversiteit van queers? Vroeger was er Entre Nous, maar dat was al weg toen ik in Arnhem kwam wonen, tien jaar geleden”, vertelt Joost. “Iemand moet ermee beginnen. Als er zo’n plek zou zijn, dan zou iedereen er naar toe gaan!” 

De twee haakten aan bij Mina en begonnen onder de naam Queer Collective plannen te maken om hun gezamenlijke wens te verwezenlijken: een queercafé voor mensen van alle leeftijden en alle kleuren van de regenboog. Hoe dat eruit ziet? “Een café dat open is van 12.00 tot 02.00 uur, waar je kunt lunchen, werken en in het weekend dansen. Het moet een plek zijn waar mensen helemaal zichzelf kunnen zijn”, vindt Mina. “De eeuwige graadmeter is dat je er zelf graag naar toe zou gaan”, zegt Peet. Joost: “We willen een platform creëren waar alles mogelijk is, van dragshows tot roze ouderenmiddagen.”

De Queerparty 2 - Have no fear, the rainbow is here - is een belangrijk onderdeel bij het realiseren van het queercafé. Peet: “Met de opbrengst van de feestjes kunnen we geen pand huren maar verzamelen we wel mensen om ons heen.” Dat lijkt te lukken. De kaartverkoop verloopt voorspoedig, animo is groot, de community groeit. 

De oprichting van het queercafé hangt ergens tussen idee en plan in, maar neemt volgens de initiatiefnemers steeds vastere vormen aan. Volgende stap is het vinden van een geschikt pand en financieringsmogelijkheden. Mina: “Als iemand een tof pand heeft, be my guest!” “Of een leuke, inclusieve biersponsor die zich aan ons wil verbinden”, voegt Joost toe. Mina: “Alles is welkom!” 

Queerparty 2, 18 februari, 21.00-02.00 uur, Luxor Live, DJ: Chefs de Partie. Voor meer informatie: instagram.com/queercollectivearnhem.