Opinie: hertenkamp Park Sonsbeek

ARNHEM - Op petities.nl staat de petitie 'vervang hertenkamp Sonsbeek niet door een ligweide'. De petitie is ondertekend door bijna 9.000 personen. Het voornemen om de herten te verbannen uit Sonsbeek lijkt van de baan nu de gemeenteraad zich achter de handtekeningenzetters heeft geschaard. Helaas blijkt de opluchting van korte duur. Als het aan de Rijksoverheid ligt, mogen vanaf 1 januari 2024 geen hertenkampen meer worden gehouden. 

Het ministerie van LNV komt tot het inzicht dat dierenwelzijn belangrijk is, ziektes bestreden moeten worden, dieren sociale wezens zijn, niet mogen worden opgesloten en geen fokdieren zijn. Dit zou impliceren dat ook het hertenkamp in Park Sonsbeek moet sluiten. Het ministerie ontgaat dat in dit hertenkamp de damherten ruimte hebben, jonge krijgen en sociaal gedrag vertonen. Ze leven hier in groepen en krijgen voldoende eten en water. 

Het hertenkamp is een dagbesteding voor veel mensen. Voor de bewoners rondom biedt het hertenkamp een mooi uitzicht en het is een waardevol stuk groen waar ook andere dieren leven. 

De bankjes bieden rustplekken. Ouderen zitten er en kijken dan uit over het park. Voor kinderen is dit hertenkamp een middel om ook in de stad in contact met de natuur te komen. Bovendien is het hertenkamp aantrekkelijk voor excursies en toeristen. Wat de werkelijke motieven van de regering zijn om hertenkampen te willen sluiten? Bezuinigingen. De plotselinge ‘inzichten' zijn gelegenheidsargumenten van een stikstof zeurende overheid.

Ik hoop dat de gemeente Arnhem zich sterk maakt om het hertenkamp te behouden dat al meer dan een eeuw met Arnhem is verbonden. Ik hoop dat de gemeente Arnhem de regeringsmaatregel niet aangrijpt om het hertenkamp alsnog om te toveren tot een ligweide of erger te verkopen aan projectontwikkelaars: dat is het einde van de natuurlijke waarde van het park.
Ronald Wilfred Jansen