Een historische afbeelding van De Lommerd. De Lommerd als Voorschotbank, 1935.
Een historische afbeelding van De Lommerd. De Lommerd als Voorschotbank, 1935. Foto: GldA 1501-04-14360, fotograaf onbekend, fotocollectie Gemeentearchief Arnhem. Public Domain 1.0.

Bijeenkomst Historische Herberg Arnhem op nieuwe locatie

Algemeen

ARNHEM - De Historische Herberg Arnhem verlaat na dertien jaar de Molenplaats aan de Zijpendaalseweg en houdt vrijdag 10 februari voor het eerst een bijeenkomst in wijkcentrum De Lommerd aan de Spijkerstraat 185a in Arnhem. De Lommerd is vanaf dan de nieuwe locatie voor samenkomsten.   

De bijeenkomst staat in het teken van de rijke geschiedenis van het Spijkerkwartier. In de vertrouwde ontspannen café-achtige sfeer, met mogelijkheid voor drank, soep en broodjes, staat het de bezoekers vrij om zelf iets in te brengen of een vraag te stellen. 

Op de voorgevel van het huis naast De Lommerd staat 1869 en deze hoekwoning grenst aan de Lombardstraat. Historicus Jan de Vries verhaalt wat de relatie is tussen de Lombarden in het middeleeuwse Arnhem, de Lombardsteeg in de binnenstad en de vroegere functie van de Lommerd. 

Wijkhistoricus Egbert Bouwhuis vertelt over het leven en het uiterlijk van de landjes, spijkers en beken die veelal eigendom waren van de Gasthuizen en welgestelde burgers binnen de stadsmuren.  

Midden in de wijk stond 350 jaar lang het Geldersche Spijker. Joep Mannaerts, specialist in het cultuurhistorisch erfgoed van het Spijkerkwartier, gaat in op de geschiedenis en de teloorgang van het landhuis. Daarbij komen vooral de negentiende en het begin van de twintigste eeuw, de tijd van het ontstaan van het ‘echte’ Spijkerkwartier, aan bod.  

De Historische Herberg is van 17.00 tot 19.00 uur. De toegang is gratis en er is gelegenheid voor alle bezoekers om een korte historische mededeling te doen of een vraag te stellen.

Afbeelding