Onderzoekscommissie: ‘Gemeente Arnhem speelde geen rol bij roof Joodse bezittingen’

Algemeen Kort nieuws

ARNHEM - De gemeente Arnhem heeft bij de roof van Joodse bezittingen in de Tweede Wereldoorlog geen rol gehad, blijkt na onderzoek. “In geen van alle beschikbare archieven blijken daar enige aanwijzingen voor te vinden. Evenmin bestaan aanwijzingen voor gemeentebelastingen die joodse overlevenden bij terugkeer alsnog kregen voor erfpacht en wegonderhoud. De gemeente neemt de conclusies en aanbevelingen van de onderzoekscommissie over en blijft kennis vergaren over de geschiedenis die de stad deelt met haar Joodse stadsgenoten van weleer”, aldus de gemeente.

Het onderzoek ‘Roof en rechtsherstel in Arnhem’ van Blauw Historisch Onderzoek is verricht onder auspiciën van het NIOD, waarna de begeleidingscommissie een half jaar uittrok om alle onderzoeksbevindingen aan te vullen met getuigenissen en andere observaties van deskundigen, betrokkenen en nazaten.

Archieven die zijn onderzocht: Raad van Beroep voor de Directe Belastingen te Arnhem, Documentatiecollectie Tweede Wereldoorlog, Sociale Dienst Arnhem en voorgangers, Secretarie Gemeente Arnhem, afdeling Duitse Zaken, Kabinet van de burgemeester van Arnhem, Collectie Haverhoek Roof en rechtsherstel Arnhem, Secretarie Gemeente Arnhem, Raad, burgemeester en wethouders, Gemeentewerken Arnhem, Kadaster en een aantal beheersdossiers in het Nederlands Beheersinstituut.

Aanvullende bronnen heeft de commissie gezocht door betrokkenen en deskundigen te horen en ook door mensen op te roepen in De Gelderlander en het Nieuw Israëlitisch Weekblad NIW. Dit leverde geen nieuwe aanknopingspunten op. Voorzitter G. Corstens en de andere commissieleden concludeerden vervolgens geen aanleiding te zien voor de gemeente om verdere stappen te ondernemen aangaande herstelbetalingen.