Beeldend kunstenaar, ontwerper en onderzoeker Arne Hendriks.
Beeldend kunstenaar, ontwerper en onderzoeker Arne Hendriks. Foto:

Tentoonstelling 'The Incredible Shrinking Man' in Museum Arnhem

'Positief perspectief brengen in deze donkere tijden'

ARNHEM - Hoe kan het minder? Dit laat kunstenaar, ontwerper en onderzoeker Arne Hendriks - op uitnodiging van architectuurcentrum CASA in samenwerking met Museum Arnhem - vanaf 25 januari zien in de koepel van Museum Arnhem. De tentoonstelling is tot en met 10 maart gratis te bezoeken.

In 2023 onderzoekt architectuurcentrum CASA onder het motto 'Meer Minder' hoe we van de nood een deugd kunnen maken. "Want wat als we Less is More in zijn oorspronkelijke, letterlijke betekenis uit de mottenballen halen, herinterpreteren en opnieuw toepassen op onze tijd met al zijn uitdagingen?", aldus CASA. 

Alternatieve oplossingen

"Het oplossen van de wooncrisis is nu door de acute tekorten binnen de bouw nog veel complexer geworden dan het al was. Laten we van de nood een deugd maken; schaarste leidt ook tot alternatieve oplossingen en daarmee tot innovatie van bouwmateriaal en bouwwijze, maar vooral ook tot besef. Schaarste als kans, meer met minder." 

"CASA wil een positief perspectief brengen in deze donkere tijden door juist te laten zien wat wel mogelijk is wanneer we omdenken. Dat doen we aan de hand van inspirerende visies omdat we die nu nodig hebben én concrete voorbeelden die aantonen dat er meer kan met minder."

Omdenken naar minder

In aansluiting op het thema 'Meer Minder' heeft CASA in samenwerking met Museum Arnhem beeldend kunstenaar, ontwerper en onderzoeker Arne Hendriks uitgenodigd om in de koepel van Museum Arnhem een tentoonstelling in te richten. Hendriks agendeert met zijn werk het omdenken naar minder op een positieve en inspirerende manier. 

Zo verzamelt hij in het kader van zijn project The Incredible Shrinking Man al jaren voorbeelden en verhalen van over de hele wereld die de voordelen van ‘meer minder’ aantonen. Dit bracht hem naar het Japanse eiland Okinawa waar hij kennis maakte met het begrip ‘hara hachi bu’ ofwel ‘eten tot je honger gestild is (80%), niet tot je vol zit (100%)’. Dat is ook de gedachte achter het Hara Hachi Bu-dorp dat Hendriks tijdens de Dutch Design Week presenteerde als experiment voor een samenleving waarin we gewoon tevreden zijn met minder.

Blind geloof in groei

"Ik ben nieuwsgierig naar onze afkeer van krimp en ons blinde geloof in groei als oplossing voor onze problemen en maatstaf voor succes en geluk. Op die manier ontzeggen we onszelf als soort nogal wat creatieve mogelijkheden om in balans met onze omgeving te bestaan", aldus Hendriks. 

"The Incredible Shrinking Man is een ongedisciplineerd onderzoek om deze basishouding te ontregelen en een oefening in het verlangen naar minder."

Stap terug

De expo maakt onderdeel uit van het lopende onderzoek. Hendriks nodigt bezoekers met zijn werk uit te oefenen in het doen van een stap terug. De prenten die tegen de muren staan mogen vrij opnieuw geordend worden om zo te komen tot nieuwe inzichten.

Entree: gratis (let op: voor de overige tentoonstellingen in Museum Arnhem moet een ticket gekocht worden. 

Meer informatie

Meer informatie op casa-arnhem.nl en www.museumarnhem.nl.


Verlenging steun voor verduurzamen scholen, buurthuizen en theaters

ARNHEM - De regeling van Provincie Gelderland om eigenaren van klein maatschappelijk vastgoed te helpen bij verduurzamen wordt verlengd tot december 2024. 

Ook gemeenten tot 50.000 inwoners en religieuze instellingen kunnen hier nu gebruik van maken. Het maximaal aantal gebouwen waarvoor schoolbesturen ondersteuning kunnen vragen is hoger geworden.
"Eigenaren van klein maatschappelijk vastgoed kunnen gebruik maken van een duurzaamheidscoach. De coaches helpen de eigenaren om inzicht te krijgen in welke stappen ze kunnen zetten met een energiescan en om de juiste bedrijven te vinden die het werk kunnen doen."

"Sinds de start van het programma in 2021 zijn meer dan 60 eigenaren ondersteund met het verduurzamen van ruim 160 gebouwen. Een aantal musea, gemeentehuizen, theaters, onderwijsgebouwen, zorginstellingen en dorpshuizen is hierdoor verduurzaamd", aldus Provincie Gelderland.

Extra geld

Provincie Gelderland ontvangt extra geld van het ministerie van Buitenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) om ontzorgingsprogramma uit te breiden. Het programma wordt daarmee verlengd tot en met december 2024 en de doelgroepen breiden uit. Alle informatie is te vinden op www.gelderland.nl.

Fonds

"De duurzaamheidscoaches zorgen voor advies maar door de huidige stijging van de energiekosten en effecten van de Covid-crisis is het voor veel organisaties lastig om te investeren in energiebesparing en verduurzamen. Dit is wel belangrijk om de kosten structureel te laten dalen, zodat deze organisaties in stand blijven." 

"Daarom heeft Gedeputeerde Staten ook een voorstel gemaakt voor een fonds van 10 miljoen euro voor sportverenigingen, culturele instellingen en andere organisaties die een publieksfunctie hebben. Provinciale Staten moeten nog over het voorstel beslissen in 2023. Als Provinciale Staten akkoord gaat kan de regeling worden uitgewerkt in detail en moet er een fondsbeheerder komen."