Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen wil veel nieuwe woningen bouwen.
Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen wil veel nieuwe woningen bouwen. Foto: Annca via Pixabay

Meer woningen en betere bereikbaarheid in de regio

REGIO - De Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen heeft samen met de Regio Foodvalley, provincies Gelderland en Utrecht en drie waterschappen afspraken gemaakt met het Rijk om tot en met 2040 in beide regio’s de leefomgeving, economie en bereikbaarheid te versterken en 100.000 nieuwe woningen te bouwen. Dit is afgesproken in het zogenaamde Verstedelijkingsakkoord ‘Meer landschap, meer stad’. 

Als onderdeel van de gemaakte afspraken heeft het Rijk meer dan 100 miljoen euro toegezegd voor het versterken van de bereikbaarheid van de Groene Metropoolregio: 
- 72 miljoen euro om (grootschalige) woningbouwlocatie Arnhem Oost mogelijk te maken en te ontsluiten;
- 25 miljoen euro voor de (grootschalige) woningbouwlocaties Stationsgebied en Kanaalzone Nijmegen;
- 4.5 miljoen euro voor de ontwikkeling van Wijchen-West.

Deze bedragen komen bovenop de al eerder toegekende rijksbijdrage van zo’n 88 miljoen euro voor Nijmegen, Arnhem, Duiven, Heumen en Rheden. In totaal is er voor circa 300 miljoen euro afgelopen twee jaar toegekend aan de gemeenten in de Groene Metropoolregio. 

"Er zijn de komende jaren nog meer investeringen nodig om de regio bereikbaar te houden. De toevoeging van zoveel woningen legt een zware druk op ons hele mobiliteitssysteem. Dan gaat het bijvoorbeeld om de bereikbaarheid per OV en fiets te verbeteren tussen Arnhem en Nijmegen en het knelpunt bij de kruising met de Linge weg te nemen. Maar ook om infrastructurele maatregelen, met name OV en fiets, voor de bovenlokale bereikbaarheid van grootschalige woningbouwlocaties in Arnhem-Oost en Nijmegen." 

"De verstedelijking in de regio Arnhem Nijmegen Foodvalley moet in balans zijn met de prachtige omgeving. Daarom wil de regio de groei gepaard laten gaan met versterking, herstel maar ook uitbreiding van natuur en landschap. Mensen wonen hier graag vanwege de prachtige omgeving, deze kwaliteit moet worden gekoesterd." 

In het Verstedelijkingsakkoord zijn ook afspraken gemaakt over de economische ontwikkeling van de regio. "Het gaat dan om ontwikkeling van de sterke clusters gezondheidszorg, high-tech en energie. De Groene Metropoolregio is een bijzondere regio met een zeer groot aandeel MKB bedrijven en deze economische motor moet ook goed blijven lopen. In het Verstedelijkingsakkoord zijn afspraken gemaakt om landschap, wonen, mobiliteit en economie in samenhang met elkaar te ontwikkelen." Meer info op groenemetropoolregio.nl/verstedelijkingsstrategie


Tarieven Breng bussen

ARNHEM - Op 1 januari 2023 wijzigen de meeste tarieven voor de Breng bussen. Deze worden jaarlijks aangepast in lijn met de landelijke tarievenindex. Voor 2023 vastgesteld op 7,24%. 

Het vaste opstaptarief (het basistarief dat een reiziger altijd betaalt, waar de reis ook naar toe gaat) is voor het hele land hetzelfde, in 2023 is dat 1,08 euro. Het kilometertarief voor een reis met de OV-chipkaart in de regio Arnhem Nijmegen komt uit op 0,186 euro.
Ook de tarieven van het kaartje bij de chauffeur wijzigen. Een ritkaartje voor een enkele reis gaat 2,60 euro kosten of een veelvoud daarvan, afhankelijk van de afstand. Een kidskaartje kost in 2023 1,25 euro, een dagkaart 13,00 euro en een meermanskaart 20,00 euro. Nieuw is dat de meermanskaart verkrijgbaar is voor reizen in groepsverband door 6 personen waarvan er één minimaal 18 jaar of ouder moet zijn. Alle informatie over de tarieven per 01-01-2023 is te vinden op www.breng.nl.

De indexatie geldt tevens voor de tarieven van de diverse voordeelproducten (de tarieven van de Breng Vrij abonnementen wijzigen pas op 1 juli 2023).