Lezingenreeks over cellen: 'Gezond en Wel'

ARNHEM - Het Nivon verzorgt in februari drie lezingen in de serie 'Gezond en Wel'. Dit keer gaat het over cellen. Drie deskundigen vertellen op een begrijpelijke manier hoe cellen zichzelf en andere cellen aansturen, wat er mis kan gaan bij die aansturing, en de gevolgen daarvan. Begrijpen van gedrag, structuur en processen van cellen, geeft ons inzicht in ziekte en gezondheid.

De lezingen in Nivon-centrum De Wasserij aan de Molenbeekstraat 26a in Arnhem zijn op 7, 14 en 21 februari, steeds van 14.00 tot 16.00 uur. Tickets 7,50/10 euro. Reserveren via: nivon-arnhem.nl/2223-inschrijven-lezing-lichaam-en-geest/ of bij binnenkomst (pin).

Programma

7 februari De magie van levende cellen met celbioloog dr. Koen van den Dries, Radboudumc Nijmegen. Wat gebeurt er in een cel? Hoe laten cellen en eiwitten ons lichaam functioneren? Hoe weten we dat? Wat zijn de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen?

14 februari Cellen brengen cellen voort met dr. Bernard Roelen, Universiteit Utrecht. Vanuit een bevruchte cel  wordt een compleet mensje gevormd. Hoe kan dit? Wat zijn de recente ontwikkelingen op het gebied van reageerbuisbevruchting (IVF)? Is het natuurlijk of gaan we in de toekomst richting volmaakte designer baby’s? En hoe zit dat nu met die stamcellen?

21 februari Als cellen niet in de pas lopen met celbioloog dr. Mirjam Zegers, Radboudumc Nijmegen. Cellen die iets mankeren, worden opgeruimd of ze gaan zich vermeerderen als er een tekort is. Soms gaat dat mis en ontstaat er een kankergezwel. Hoe komt het dat kankercellen aan hun dood ontsnappen?