Burgemeester Marcouch in gesprek. (Foto: gemeente Arnhem)
Burgemeester Marcouch in gesprek. (Foto: gemeente Arnhem) Foto: gemeente Arnhem

Aanpak mensenhandel in gemeente Arnhem wordt offensiever

Algemeen

ARNHEM - De gemeente Arnhem intensiveert de strijd tegen mensenhandel in seks, arbeid en criminaliteit met meer regie en verstevigde samenwerking. Dit schrijft burgemeester Ahmed Marcouch in een brief aan de raad over een plan voor 2023-2026. 

Voor de strijd tegen mensenhandel stelt de gemeente Arnhem vanaf nu jaarlijks 175.000 euro extra beschikbaar. Een recent benoemde ketenregisseur onderhoudt nauw contact met de Nationaal Rapporteur en werkt nauw samen met organisaties op het gebied van veiligheid, zorg en onderwijs, Arbeidsinspectie, Veilig thuis, Veiligheidshuis en Moviera. “Voorkomen, signaleren en melden blijkt het meest effect bij mensenhandel. De slachtoffers melden namelijk zelden uitbuiting en dwang, zij denken nogal eens uit vrije wil in te zijn gegaan op ‘aanbiedingen;  van ronselaars met strafbare voorstellen”, aldus de burgemeester.

Mensenhandel is een vorm van georganiseerde criminaliteit zoals ook drugshandel en wapenhandel dat zijn. Georganiseerde bendes doen voor dagelijkse benodigdheden een beroep op paspoortverstrekkers, woningverhuurders, autoverkopers en andere dienstverleners die werken bij de overheidsorganisaties, bedrijven en bijvoorbeeld ook arbeidsbureaus. Marcouch: “Mensenhandel is misdaad tegen de menselijkheid, elke keer als ik ermee te maken krijg, steekt het als een mes in mijn hart. Mensen die zijn uitgebuit voelen zich geen slachtoffers, doordat zij vroeger nog slechter af waren. Dat is onverdraaglijk. Wij dienen voortdurend contact te zoeken met arbeidsmigranten en illegale sekswerkers om hen wegwijs te maken voor hun rechten en plichten.” 

 De interventieteams treffen in gezinswoningen sekswerkers aan die niet als zelfstandige beroepsuitoefenaren hun huur en inloggevens beheren. Zij kunnen terecht bij opvang als in het Overweeghuis, zodat zij kunnen nadenken over vervolgstappen, zo nodig met inzet van speciale verblijfsregelingen.

Ook arbeidsmigranten worden aangetroffen in erbarmelijke omstandigheden, vaak na klachten van omwonenden over overlast. Dan wordt ook gecontroleerd op uitkeringsfraude, adresfraude en brandveiligheid. In Arnhem mogen intussen geen kamers meer verhuurd worden aan arbeidsmigranten of andere kort verblijvende huurders.

Aandachtsfunctionarissen

In eigen huis heeft de gemeente Arnhem intussen getrainde aandachtsfunctionarissen die werken voor afdelingen als Burgerzaken, Werk & Inkomen en Vergunningverlening. Dit geldt ook voor leerplichtambtenaren en andere handhavers en een digitaal meldpunt is beschikbaar. Ook organisaties die in Arnhem de verplichte meldcode introduceren in het onderwijs en in de zorg, werken met aandachtsfunctionarissen. Marcouch: “Signaleren, melden en de misdaden vóór zijn is het meest effectief, want deze vreselijke mensenhandel speelt zich in onze woonwijken binnenshuis af.”

Pedagogische wijk 

Tientallen jongeren in Arnhem worden slachtoffer van ronselaars voor drugshandel, volgens onderzoek van het Centrum Kinderhandel Mensenhandel. Bij een gemeente-actie met nep-loverboys op de Korenmarkt ging een paar jaar geleden nog meer dan de helft van de meisjes mee voor zogenaamde fotoshoots.

“De pedagogische wijk vormt de kinderen van Arnhem-Oost tot een generatie van weerbare burgers. Met niet alleen thuis maar ook op school en op straat 24/7 opvoeders beschikbaar zoals docenten, jongerenwerkers, wijkagenten, zorgverleners, straatcoaches, sporters en werkgevers. De jongeren leren zich verweren tegen verleidingen, valstrikken die leiden tot dwang, uitbuiting en misdaad. Alles voor een generatie die opgroeit tot mensen die kunnen zijn wie ze zijn en daar ook anderen bij helpen; in heel Arnhem, ook in Arnhem-Oost.”

Burgemeester Marcouch in gesprek met politie, handhavers, douaniers, arbeidsinspectie en andere toezichthouders en inspecteurs.
Afbeelding