Volle bak.
Volle bak. Foto: Simon van Leijen.

Recordaantal bezoekers voor Luxor Live in uitdagend 2022

Algemeen

ARNHEM - “In een jaar waarin de culturele sector worstelde met wegblijvende bezoekers, personeelstekorten, programma uitval en een tekort aan nieuw programma, is het Luxor Live gelukt om te groeien, met meer programma, grotere namen en een bloeiende lokale muziekscene”, aldus Luxor Lux terugkijkend op 2022.

Ondanks dat de culturele sector pas eind februari weer volledig open mocht, wist Luxor Live haar eigen bezoekersrecord uit 2018 (100.000 bezoekers) te verbreken met een recordaantal van 121.000 bezoekers in 2022. “Wat bezoekersaantallen betreft bleek iedere maand dat Luxor Live in 2022 open was, de beste uit haar geschiedenis.”

De nasleep van de pandemie had een uitzonderlijk volle agenda tot gevolg met heel veel nieuw én doorgeschoven programma. Dankzij voldoende aanwas van nieuwe medewerkers en de terugkeer van loyale freelancers, horecamedewerkers en vrijwilligers, kon Luxor Live de meer dan driehonderd producties in haar agenda probleemloos doorgang laten vinden.

Grootschalige evenementen

Een deel van de groei is te verklaren door de grootschalige evenementen die Luxor Live programmeerde in de nieuwe evenementenlocatie De Melkfabriek, die Luxor Live samen met evenementenorganisator LOC7000 realiseerde in de oude Cobercofabriek aan de Rijnkade. Met een grote diversiteit aan activiteiten, waaronder Boogie Nights Festival, 8Bahn Kingsday Festival, Fabrik Festival, Watermeloen Verjaardagsfestival en een optreden van The Dutch Queen Tribute trok Luxor Live samen met LOC7000 meer dan 25.000 bezoekers naar De Melkfabriek.

Naast het programma dat Luxor Live programmeerde in De Melkfabriek is het Arnhemse poppodium de samenwerking blijven aangaan met bestaande samenwerkingspartners Hoogte80 Festival, Fashion and Design Festival Arnhem, Zomervreugde Festival, Popcentrum Jacobiberg en zalen als Musis & Stadstheater en Jongerencentrum Willemeen.

Internationaal programma

Ook het aanbod van internationaal programma was onderhevig aan de nasleep van de pandemie. Toch wist Luxor Live internationale top-acts als White Lies, Therapy?, Laibach, Cowboy Junkies, The Baseballs en de spraakmakende Oekraïense songfestival hit Go_A naar Arnhem te halen. 

Opvallend is de grote hoeveelheid populaire Nederlandse acts die in 2022 hun weg naar het podium wisten te vinden. Populaire acts als Goldband, BLØF, Eefje de Visser, Suzan & Freek, Typhoon, Frank Boeijen, RONDÉ, Son Mieux, Diggy Dex, Wende en Froukje speelden allemaal in een uitverkocht Luxor Live.

Lokale popscene

Luxor Live bleef ook in 2022 het voortouw nemen in het ondersteunen van de lokale popscene. Zo vonden, binnen het livestreamplatform Arnhem Live, ontstane concepten en talkshows doorgang mét live publiek binnen Luxor Live en andere Arnhemse podia als Willemeen en Café Bosch. Voorbeelden hiervan zijn het vanuit de Arnhemse popmakelaar PLANK Arnhem geïnitieerde De Alles Arnhem Meeting en de vanuit Poppunt Gelderland geïnitieerde evenementen #supportyourlocals en GROWE, een nieuwe gratis toegankelijke open podium avond voor lokaal hiphop talent.

“Dat Luxor Live in een uitdagend jaar de stijgende lijn wist door te zetten maakt dat het poppodium met gepaste trots terugkijkt op een bijzonder jaar.”