Arnhemmer Tijmen Berens (links), winnaar van de National Geographic fotowedstrijd 2022, en vakjurylid Jan Dirk van der Burg met de winnende foto.
Arnhemmer Tijmen Berens (links), winnaar van de National Geographic fotowedstrijd 2022, en vakjurylid Jan Dirk van der Burg met de winnende foto.

Arnhemmer winnaar National Geographic Fotowedstrijd 2022

Algemeen

ARNHEM - Tijmen Berens uit Arnhem is met zijn inzending Botsing tussen mens en dier de overall winnaar van de National Geographic Fotowedstrijd 2022. Over Berens beeld van een jonge kauw in een dierenopvang oordeelde de vakjury eensgezind: ‘dit beeld vertelt op subtiele wijze een groter verhaal.’

Bij de wildopvang Avolare in Doorweth worden gewonde wilde dieren behandeld en daarna zo snel mogelijk weer uitgezet. Op de foto worden de vleugels van een kauw gecontroleerd op breuken. “In Nederland raken veel wilde dieren gewond door menselijk handelen, vaak uit onwetendheid”, aldus Berens. “Een vogel valt uit het nest door het snoeien van de heg, een egeltje verliest zijn pootje door een robotgrasmaaier. Met deze foto en andere uit de serie wil ik mensen bewust maken en informeren”, aldus Berens.

‘Hoewel duidelijk is dat iemand het dier wil redden, is de blik van het kauwtje sceptisch. Dat maakt het beeld spannend’, aldus de jury. ‘Het vertelt subtiel een groter verhaal: dat van de kwetsbaarheid van vogels en onze omgang met de natuur.’

Jurylid en ‘Fotograaf des Vaderlands’ Jan Dirk van der Burg, trok erop uit om de winnaar van de fotowedstrijd te verrassen in zijn woonplaats Arnhem. “Als fotograaf wil je wel dat je een foto maakt waar je zelf vooral heel trots en blij mee bent. Dat de foto een goede toevoeging wordt voor het verhaal dat je wil vertellen. Dat had ik wel meteen toen ik deze foto maakte”, aldus een zeer trotse en blije Tijmen Berens op de vraag of hij direct wist of dit een goede foto was. 

De winnende vakjury foto’s worden in het National Geographic Magazine gepubliceerd, en de foto van de overall winnaar Tijmen Berens wordt uitgebracht als Hallmark kaart. 

Alle winnaars 

-Categorie Dier

Winnaar vakjury en overall winnaar: Botsing tussen mens en dier van Tijmen Berens uit Arnhem. . 

Winnaar publieksprijs: Give me your fish, now van Karsten Russ uit Nijmegen. 

-Categorie Mens

Winnaar vakjury Watersnoodramp in België van Wendy Leyten uit  Arendonk, België.

Winnaar publieksprijs Boeren voor eeuwig van Ilse Louwagie uit Oostnieuwkerke, België.

-Categorie Landschap

Winnaar vakjury Verloren - Lost van Anja Kaptein uit Kuinre, Nederland.

Winnaar publieksprijs Zon & Wolken boven Dijlevallei van Filip Maas, Keerbergen, België.

De winnende foto 'Botsing tussen mens en dier'.
Give me your fish, now van Karsten Russ uit Nijmegen