Etalage-expo ‘Heet van de naald’

Algemeen Kort nieuws

ARNHEM - Vormen van volkskunst bevolken in november de etalages van de Zijlstra Galerij aan de Klarendalseweg 137 in Arnhem. Tatoeëren en borduren blijken niet ver van elkaar te liggen!

Een afbeelding die zó veel betekent dat je hem op je huid zet en wel blijvend, op de huid die heel gevoelig is. Een tekening die je wilt uitdragen, tonen, maar ook verbergen onder je kleding. Dit fenomeen van de tatoeage vindt het kunstenaarsduo vGtO fascinerend.

Zo ook die andere volkskunst; het borduren. Ook met het borduren op kleding worden van oudsher bepaalde waarden uitgedragen, persoonlijk en dicht op de huid. Borduren kost veel tijd en concentratie, het is als een pijn, een offer dat ook de getatoeëerde moet brengen. Beide volkskunsten hebben veel te maken met het ambachtelijke. Maar de taal van allebei is vaak vast komen te zitten in clichés en sjablonen. Dat willen ze proberen te doorbreken door de paradoxale uitersten van de naaldkunst samen te brengen onder het motto: ‘Heet van de naald’.’ 

Een aantal keren hebben ze een werkplaats gecreëerd voor borduursters en de getatoeëerde mens. Waar tatoeages worden geborduurd en borduursels worden getatoeëerd. Ontwerpen als voorbeeld en/of toegesneden op de persoon, worden op de kleding geborduurd en virtueel getatoeëerd. Dagelijks te zien tot 00.00 uur, dan gaan de lichten uit.