Tijgermuggen aangetroffen in Arnhem

ARNHEM - Dit jaar zijn tijgermuggen aangetroffen in zeven woonwijken in Nederland, ook in de gemeente Arnhem. Dat blijkt uit vangstgegevens van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). 

Volgens stichting platform Stop invasieve exoten is dit niet eerder op zo'n grote schaal voorgekomen. Het platform vindt dat de NVWA het publiek over die onbedoelde insleep van tijgermuggen veel indringender moet informeren en adviseren dan tot nu toe gebeurt.

"De tijgermug komt van oorsprong uit Azië en kan meer dan 20 virusziekten overbrengen, zoals dengue ofwel knokkelkoorts, chikungunya en zika. Voor veel van deze ziekten bestaat geen vaccin of medicijn, en ze kunnen dodelijk zijn. Door de import van gebruikte banden zijn tijgermuggen in zuidelijke landen, zoals Frankrijk, Italië en Spanje, al op veel plaatsen gevestigd. Zo is in Frankrijk op dit moment een uitbraak gaande van dengue, als gevolg van de lokaal aanwezige tijgermuggen", aldus de stichting.

In Arnhem zijn tussen 5 september en 11 oktober negen vondsten gedaan in vier postcodegebieden. Het gaat om de Bingelradestraat, Bingelradepark en de Panheelstraat. 

Wilfred Reinhold, voorzitter van het platform: "In deze buurten zijn geen importeurs van gebruikte banden of Lucky bamboo aanwezig. Het lijkt daarom zeer aannemelijk dat het hier gaat om mensen die met de auto, caravan of het vliegtuig op vakantie zijn geweest naar Frankrijk, Spanje, Italië of andere Zuid-Europese landen waar de tijgermug veel voorkomt. En dat die tijgermuggen vervolgens in hun auto, caravan of bagage zijn meegelift naar huis." 

"Het gaat daarbij niet alleen om volwassen muggen. Het kan ook zijn dat de tijgermuggen ter plaatse eitjes hebben gelegd in een met water gevulde parasolvoet, of in water waarin plantjes of stekjes worden vervoerd. Dit is afgelopen jaren al gebeurd, maar niet op zo'n grote schaal als dit jaar."

"De NVWA is veel mankracht en geld kwijt aan het monitoren en bestrijden van de tijgermuggen in woonwijken. Niet alleen de volksgezondheid, maar ook de NVWA heeft er dus baat bij dat deze introductieroute zoveel mogelijk wordt afgesneden. Weliswaar heeft de NVWA heeft hierover drie jaar geleden een voorlichtingsfilmpje gemaakt, maar dat is in al die tijd slechts 85 keer bekeken. De NVWA moet de publieksvoorlichting dus fors opschalen, om te voorkomen dat volgend jaar opnieuw in zoveel woonwijken tijgermuggen worden gevonden.”