Wethouder Mark Lauriks: “We bereiken sommige mensen wat moeilijker.
Wethouder Mark Lauriks: “We bereiken sommige mensen wat moeilijker." Foto: Ellen Koelewijn Fotografie

Wethouder Mark Lauriks ziet dat energiecrisis veel Arnhemmers raakt

Algemeen

ARNHEM - Met een wintertoeslag hoopt de gemeente Arnhem de armste huishoudens de komende maanden door te helpen. Want door de energiecrisis hebben veel gezinnen het lastig om rond te komen. Het doet wethouder Mark Lauriks goed dat het initiatief breed draagvlak heeft in de gemeenteraad. 

Door Vincent Bos 

In Arnhem komen ongeveer 15.000 gezinnen voor de wintertoeslag in aanmerking op een totaal van 82.000 huishoudens. Dit zijn bijna 1 of de 5 huishoudens. Bij de wintertoeslag gaat het per gezin om een bedrag van 250 euro. Het is een extra tegemoetkoming in alle kosten naast de energietoeslag die de betrokkenen al ontvangen. 

“We zien dat door de energiecrisis de bestaanszekerheid van veel gezinnen onder druk komt te staan. Daarom hebben we voorgesteld de mensen met de laagste inkomens de wintertoeslag toe te kennen zodat ze deze moeilijke weken door kunnen komen”, zegt wethouder Mark Lauriks (40, PvdA). 

In het college van B & W beheert hij sinds zijn aantreden in juni van dit jaar de portefeuilles bestaanszekerheid en leefbare wijken. Hij gaat over werk en inkomen, armoedebestrijding, schulddienstverlening, welzijn, leefbaarheid wijken en wijkgericht werken, jongeren- en vrijwilligerswerk. 

‘Mensen worden ziek van zorgen om geld’

De wethouder merkt dat de energiecrisis veel mensen raakt. “We weten dat omdat mensen zich melden bij de sociale wijkteams en daar aangeven dat ze ziek worden van de zorgen om geld. Het doet psychisch veel met de mensen. We merken het ook bij onze klantenservice. Liefst eenderde van alle telefoontjes gaat over geldzorgen. De groep mensen met een laag inkomen heeft vragen over hoe het verder moet.” 

De wintertoeslag is een lokaal project. Dat is een bewuste keuze van Arnhem. Want met de energietoeslag zoals die landelijk is ingesteld komen veel inwoners van de Gelderse hoofdstad niet uit. Dat geeft wel aan hoe ernstig de financiële situatie is voor veel mensen, stelt Lauriks. 

De meeste inwoners die voor de wintertoeslag in aanmerking komen zijn bij de gemeente in beeld. “Een groot deel van de mensen kennen we omdat ze een bijstandsuitkering ontvangen of omdat ze de energietoeslag hebben aangevraagd. Voor al die mensen is het geld al overgemaakt.” 

Maar niet iedereen heeft zich gemeld. “We bereiken sommige mensen wat moeilijker omdat ze bijvoorbeeld  de taal niet goed spreken of minder vertrouwen hebben in de overheid. Tot dusver geeft 95 procent van de doelgroep het geld ontvangen.”

Flyers

“We gaan flyers uitdelen om mensen op de hoogte te stellen van de wintertoeslag en ze aanzetten hulp te zoeken bij geldzorgen. Dat is een flyer in vier talen: Nederlands, Engels, Turks en Arabisch. We geven daarbij aan dat we de mensen zo goed mogelijk willen helpen”, verklaart hij. “En als de flyer niet werkt gaan we langs de deur.” 

Noodbudget voor mensen die buiten de boot vallen

Voor mensen die eigenlijk net buiten de boot vallen doordat hun inkomen iets te hoog is, wordt een noodbudget beschikbaar gesteld. Onder dit artikel staat aangegeven hoe ze daarvoor moeten handelen. 

In totaal is met de hele operatie een bedrag gemoeid van twintig miljoen euro. Een groot deel van de kosten wordt door het Rijk betaald. Voor de wintertoeslag is een energie-armoedefonds opgericht. Daar zit voor dit jaar vijf miljoen euro in. 

Met die extra toeslag is voor de inwoners het probleem natuurlijk niet meteen uit de wereld. De volgende stap is om de inwoners te helpen de energiekosten te drukken. Soms zijn de kosten hoog omdat een huis niet goed geïsoleerd is. Die zaken worden opgepakt door wethouder Cathelijne Bouwkamp, die zich bezighoudt met duurzaamheid. 

In de eerste maanden van zijn functioneren toont Mark Lauriks zich een bevlogen wethouder. Het is zijn eerste politieke functie. Eerder was hij wel zeven jaar voorzitter van de lokale PvdA. “Ik ken de stad heel goed. Ik ben er geboren en opgegroeid. Het wethouderschap is voor mij vooral een kans om me in te zetten voor Arnhem, in mijn ogen de mooiste stad van Nederland.” 

“Het is een droombaan als je iets wil betekenen voor je eigen stad. Trots ben ik dat ik dat doen mag met al die betrokken Arnhemmers als wethouder voor bestaanszekerheid. Want ik zie veel mensen worstelen om rond te komen. Mensen die zich zorgen maken of ze hun kinderen een ontbijt kunnen geven.” 

Maar ook de leefbaarheid in de wijken houdt hem bezig. “Ik zie dat de leefbaarheid in sommige wijken onder druk staat. Dan krijg je van inwoners te horen dat het best wat veiliger mag of ze ervaren overlast.”

Meer informatie

-Voor Arnhemmers met geldzorgen: www.arnhem.nl/geldzorgen of via klantenservice, 0800-1809. 

-Voor ondernemer: loket Geldzorgen en Ondernemers. Zij kunnen mailen naar ondernemen@arnhem.nl of bellen naar 026-3774900.

-Voor informatie over energie besparen: arnhemaan.nl