Het nieuwste boek van Paul van der Heijden.
Het nieuwste boek van Paul van der Heijden. Foto: Uitgeverij Matrijs Utrecht.

Bijeenkomst Historische Herberg Arnhem

Algemeen

ARNHEM - Er is vrijdag 11 november weer een bijeenkomst van de Historische Herberg Arnhem in de Molenplaats Sonsbeek aan de Zijpendaalseweg 24a in Arnhem. Van 18.00 tot 20.00 uur.

Limesdeskundige Paul van der Heijden presenteert zijn nieuwste boek Castellum Meinerswijk. Werelderfgoed in de Arnhemse uiterwaarden. De uitgave verschijnt als 38e deel in de reeks Arnhemse Monumenten. In zijn voordracht gaat de auteur in hoe de Romeinen vorm gaven aan de grens (limes) bij Arnhem. Bijzondere aandacht krijgt daarbij de functie en betekenis van het castellum in Meinerswijk. Het eerste exemplaar van het boek wordt aangeboden aan wethouder Bob Roelofs.

De architecten en aannemers Mulder en Van Wessem stonden aan het begin van de vorige eeuw aan het hoofd van één van de grootste bouwbedrijven van Arnhem. Stedenbouwkundige Ad Habets laat zien welke bekende en minder bekende gebouwen van hun tekentafels kwamen. Zoals een groots kasteelachtig landhuis op de heide bij Hoenderloo.

In december is het 45 jaar geleden dat de Roermondpleinbrug (sinds 1987 Mandelabrug) in gebruik werd genomen. Dat gebeurde na jarenlange discussie over de locatie, de vormgeving en de bouw van de brug. Waterstaatkundige Ton Burgers belicht de achtergronden van de bouw en Andries Oldenhof geeft een korte toelichting bij door hem in 1977 gemaakte foto’s.

De toegang is gratis en er is gelegenheid voor alle bezoekers om een korte historische mededeling te doen of een vraag te stellen.

Feestelijke opening Roermondspleinbrug, 1977.
Landhuis bij Hoenderloo, 1905. Eén van de spraakmakende creaties van de Arnhemse bouwfirma Mulder en Van Wessem.
Afbeelding