De winnende foto.
De winnende foto. Foto: Theo Bosboom

Arnhemse fotograaf wint 1e prijs bij ‘EK’ natuurfotografie

Algemeen

ARNHEM - De Arnhemse fotograaf Theo Bosboom heeft bij de prestigieuze European Wildlife photographer of the year 2022 de 1e prijs gewonnen in de categorie Mens en natuur. 

Bosboom won de prijs met een foto van een lange rij wandelende mensen met hoofdlampjes, allemaal op weg terug van een bezoek aan de Fagradalsfjall-vulkaan op IJsland. De fotograaf gebruikte een sluitertijd van 2 minuten, waardoor er vloeiende lijnen ontstonden en de richting van de bewegingen duidelijk werd. 

“Voor mij leek de stroom van mensen op de stroom van lava uit de vulkaan; zowel mensen als lavastromen kiezen de gemakkelijkste weg naar beneden. Dit werd een paar maanden later ook bevestigd toen lava dit pad overstroomde en ontoegankelijk maakte.” Eerder dit jaar werd de foto ook al bekroond met een 3e prijs bij de Zilveren camera.

De European Wildlife photographer of the year fotowedstrijd wordt vaak gezien als het Europees kampioenschap van de natuurfotografie. Er worden jaarlijks tussen de 15.000 en 20.000 beelden ingezonden. De wedstrijd is dit jaar voor de 21e keer gehouden. Zie www.gdtfoto.de

Fotoboek

De foto van Bosboom is ook terug te vinden in zijn nieuwe fotoboek Terug naar IJsland, dat onlangs is uitgekomen. Bosboom heeft inmiddels ruim 14 maanden van zijn leven op IJsland doorgebracht. “Ik voel mij op IJsland veel dichter bij de natuur dan op welke andere plek ook. Het is net alsof ik de natuur hier intenser beleef. IJsland kruipt onder mijn huid, het raakt me, het overweldigt me, iedere keer weer opnieuw.”

De beelden van Bosboom worden regelmatig gepubliceerd in bekende tijdschriften als National Geographic (Nederlandse editie), GEO en Outdoor Photography, zijn geëxposeerd in verschillende musea en vallen regelmatig in de prijzen bij grote fotowedstrijden als de Zilveren camera en Wildlife photographer of the year.

www.theobosboom.nl