Fictie en wetenschap ontmoeten elkaar

ARNHEM - Hoe moeten we ons leven op Mars voorstellen? Kunnen we door de tijd reizen? Sciencefictionfilms geven een glimp van wat er mogelijk is, maar wat is fictie en wat is wetenschap? In Focus Filmtheater is de nieuwe reeks Fiction Meets Science in Space van start gegaan, met sciencefictionfilms en lezingen op het snijvlak van fictie en wetenschap. 

De reeks is ontwikkeld in samenwerking met wetenschapsfilosoof Sabine Winters en heeft elke week een andere invalshoek en expertgast. De eerste film die aan bod kwam was The Martian over leven op Mars (5 oktober). Nog drie te gaan.

- woensdag 12 oktober Interstellar (voertaal nagesprek: Engels). Onze tijd op aarde lijkt voorbij, dus gaat een groep ontdekkingsreizigers op zoek naar een plek in de ruimte waar de mensheid kan voortbestaan. Nagesprek met professor Anna Watts van Astrofysica (UVA) over tijdreizen.

- woensdag 19 oktober Inner Telescope, a Space Artwork by Eduardo Kac (voertaal nagesprek: Engels). Documentaire over de ontwikkeling en realisatie van de allereerste kunstperformance in de ruimte. Na afloop nagesprek met Anna Sitnikova (curator en manager van de Moon Gallery Foundation) en Virgile Novarina, regisseur van de film.

- woensdag 26 oktober E.T. (voertaal nagesprek: Nederlands, ook geschikt voor jongeren vanaf 10 jaar) Zijn wij alleen in dit universum? Het antwoord is te vinden in veel sciencefiction films, maar in geen enkele zo ontroerend als in E.T. Nagesprek met wetenschapsjournalist George van Hal.


Gesprek over buitenaards leven en waarom E.T. misschien wel helemaal nog niet zo ver van je bed is.