Lezing over Japanse vrouwenkampen

ARNHEM - In de Schuur van BTV-Elderveld aan Hannestraatje 2a in Arnhem-zuid vertelt buurtbewoner Walter Diks woensdag 12 oktober over zijn ervaringen in Indonesië in de periode 1940-1950. Aanvang 20.00 uur, vrij entree.

Er zijn veel mensen die een vader hebben die tijdens de zogeheten politionele acties in Indonesië is geweest of daar gevochten heeft dan wel ouders of familieleden hebben die in de Jappenkampen gezeten hebben. Diks vindt het belangrijk dat mensen in Nederland horen hoe de situatie in Indonesië (voormalig Nederlands-Indië) was van 1936 t/m 1946 en wat de vrouwen in de kampen voor prestatie geleverd hebben om te overleven. 

In maart 1942 werd Nederlands-Indië door Japan veroverd. Vanaf dat moment maakte Nederlands-Indië deel uit van het Groot Japanse Wereldrijk. Onmiddellijk werd het Nederlands en alle Nederlandse opschriften in de publieke en private ruimte verboden. Alles moest naar het Japans of Maleis vertaald worden. Ook alle scholen, kantoren, kerken werden gesloten en religieuze bijeenkomsten verboden. Alle Europeanen werden geïnterneerd in speciale kampen.


Boekpresentatie 'Tussen zwarte vlinders'

ARNHEM - De Arnhemse schrijfster Felicita Vos presenteert donderdag 13 oktober bij boekhandel Het Colofon aan Bakkerstraat 56 in Arnhem haar nieuwe roman Tussen zwarte vlinders. ‘Een verdronken vader, een narcistische hippiemoeder, een beste vriend, een mysterie, een schokkende ontdekking en een nieuwe liefde. Maar niet alles is wat het lijkt.' Aanvang 19.30 uur (inloop 19.00 uur). De toegang tot de presentatie is gratis, wel graag aanmelden (via info@hetcolofon.nl).