De oude eik in Arnhem van zo'n 200 jaar.
De oude eik in Arnhem van zo'n 200 jaar. Foto:

Arnhemse boom in Top 5

ARNHEM - Volwassen bomen behouden en daarmee iets waardevols doen voor de maatschappij. Dat is de reden dat Nationale Bomenbank en Terra Nostra De Nationale Bomen Top 50 organiseren. In die Top 50 staat een Arnhemse eik.

Iedereen in Nederland kon een boom nomineren en zo levenslang onderhoud winnen voor haar of zijn favoriete boom. Uit alle nominatie is een Top 50 bepaald. 

Alle bomen zijn inmiddels beoordeeld door een jury. Er is gekeken naar het aantal stemmen, leeftijd, dikte, betekenis van de boom in de ruimte, ecologische waarde en het verhaal van de boom. De top 5 wordt geadopteerd en krijgt levenslange boomzorg door Nationale Bomenbank en Terra Nostra. 
In die top 5 de oudste Arnhemse eik in privétuin. "Een gezonde eik op twee particuliere percelen die de boom op basis van anciënniteit met eerbied behandelen. De boom is rond 1820 geplant langs een zandweg die de hoger gelegen Veluwe verbond met de lager gelegen Rijn. Rond 1930 is het gebied bebouwd. Ook de slag bij Arnhem in 1944 heeft de boom overleefd. Een blikvanger voor de wijk. Met 6,12 meter in stamomtrek nog steeds een massieve stam en een kroon die vele tuinen beschutting biedt. We vertroetelen de boom met natuurlijke onderbeplanting om bijen en vogels een kans te geven. Wij gaan voor nog minstens 100 jaar", aldus de organisatie.

Meer info over De Nationale Bomen Top 50, kijk op de website:
www.denationalebomentop50.nl.


LinkedIn