Vanwege brandgevaar in de oude museumgebouwen moeten de evacués in de openlucht koken. (Bron: P.J. de Booys / Gemeentearchief Arnhem)
Vanwege brandgevaar in de oude museumgebouwen moeten de evacués in de openlucht koken. (Bron: P.J. de Booys / Gemeentearchief Arnhem) Foto:

Unieke rondleidingen: Openluchtmuseum tijdens Tweede Wereldoorlog

Verhalen over vrijheid: 'Hoe vrij ben jij?'

ARNHEM - Het Openluchtmuseum staat nog tot en met zondag 30 oktober in het teken van vrijheid. "Onder de titel 'Hoe vrij ben jij?' tonen we verhalen van mensen die vertellen wat vrijheid voor hen inhoudt, uit het verleden en het heden. Het programma daagt uit om na te denken over wat vrijheid betekent, op persoonlijk niveau maar ook voor de samenleving als geheel."

Verspreid over het museumterrein zijn tal van activiteiten te vinden die met vrijheid te maken hebben. Zo is het klinkerpad van de Papiermolen naar de Drukkerij het Vrijheid van meningsuiting-pad waar het verhaal van de zeventiende-eeuwse filosoof Spinoza - die verbannen werd uit zijn gemeenschap omdat zijn ideeën niet geaccepteerd werden - centraal staat. 

Vrouwen

In de Tilburgse arbeiderswoningen worden met 'Vrije vrouwen door de jaren' verhalen gepresenteerd van bekende en minder bekende personen, zoals Joke Smit, Corry Tendeloo, Wilhelmina Drucker en Aletta Jacobs. Al eeuwenlang worden vrouwen op allerlei gebieden achtergesteld. Waar dromen zij van? En hoe verhoudt zich dat tot hun beroemd geworden tijdgenoten? 

Bij het Picknickplein wapperen kleurrijke LHBTQI+ vlaggen. De regenboogvlag staat symbool voor de homoseksuele gemeenschap, maar daarnaast zijn er ook andere vlaggen waarmee bijvoorbeeld non-binaire, biseksuele of transgender personen zichzelf laten zien.

Verzetstrijders

Langs het pad over Bevochten Vrijheid - tussen Entreeplein en Stellingmolen uit Delft - maak je kennis met verzetsstrijders uit de Tweede Wereldoorlog en hun verhalen. Van George Maduro en Anton de Kom tot de zussen Oversteegen en Frieda Belinfante: allen zetten ze hun leven op het spel om anderen in veiligheid te brengen.

In oktober vertrekken er iedere zaterdag en zondag rondleidingen waarin je meer te weten komt over het Openluchtmuseum tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Slag om Arnhem trof de stad in 1944 diep in het hart. Naast dat vrijwel de hele binnenstad was verwoest, kregen Arnhemmers het bevel om de stad binnen 48 uur te verlaten. Eén van de plekken waar zij naartoe konden gaan, was het Openluchtmuseum.

Tijdens de rondleidingen kom je op plekken in het museum die normaal niet toegankelijk zijn, bijvoorbeeld langs het Vissershuisje. Dat Vissershuisje was tijdens de evacuatie een winkeltje en vanuit de Koopmanswoning werden voedselbonnen gedistribueerd. De omstandigheden waren zwaar. Er was geen verwarming, elektriciteit of stromend water in de huizen en wassen deed men in de Zaanse vijver. Er werden kinderen geboren en er was een dramatische razzia waarbij verzetsman Anton Zwiers wordt doodgeschoten. Een indrukwekkende rondleiding die de geschiedenis tastbaar maakt.

Doe de zelftest

Iedereen vindt vrijheid belangrijk, maar we kijken er elk op onze eigen manier naar. Voor de één is vrijheid van meningsuiting heilig, de ander hecht er meer aan dat je niemand nodeloos kwetst. Welk type vrijheidsdenker ben jij? Doe de zelftest in het museum (locatie Westerstraat) of online en ontdek wat jij bent: een trouwe labrador, een vaderlandslievende teckel, een gezellige mopshond of toch een combinatie van meerdere soorten?

Vrijheidsfeesten

Vrijheid moet je koesteren en vooral: vieren! Dat doen we in Nederland met allerlei vrijheidsfeesten, zoals Keti Koti, Bevrijdingsdag en de Ontzet-feesten. In een tent naast de Smederij maak je kennis met deze vieringen, die allemaal een andere geschiedenis hebben.

Vanaf het Entreeplein vertrekken er Vrijheidsrondleidingen over kolonialisme, vrouwenemancipatie of kinderarbeid. Onze rondleiders vertellen waar je deze thema’s in het museum terug kunt zien. De rondleidingen vinden iedere zaterdag en zondag plaats en tijdens schoolvakanties dagelijks.

Voor complete programma: 
www.openluchtmuseum.nl


OLVé viering 'Van wie is de aarde'

ARNHEM - 'Van wie is de aarde' is de vraag die centraal staat in de themaviering van het OLVékoor op zondag 9 oktober in de Waalse kerk in Arnhem. Aanvang 10.00 uur.

De viering heeft een bijzonder karakter: het thema wordt samen met de aanwezigen besproken met behulp van een schilderij van Piet van Middelaar, dat centraal in de ruimte staat. Aanknopingspunten zijn onder meer duurzaamheid, stikstofproblematiek en oorlog in Oekraïne. 

Ben Piepers die in zijn werk theologie en kunst met elkaar verbindt, zal het gesprek begeleiden en het thema in een overweging toelichten. In de viering worden liederen gezongen van met name Huub Oosterhuis. Na afloop wordt er koffie gedronken. De Waalse kerk is te vinden via de Beekstraat en ligt aan de achterzijde van het Stadstheater. Parkeren is tot 12.00 uur gratis.

Concert Nadaillac 

ARNHEM - Vocaal en instrumentaal ensemble Nadaillac geeft zondag 9 oktober om 15.00 uur haar slotconcert in De Bakermat aan de Iz. Evertslaan (voormalige diaconessenkerk) in Arnhem. Het ensemble sluit hiermee haar succesvolle tournee in Frankrijk af. 

Jaarlijks reist het ensemble naar het kleine gehuchtje Nadaillac in de Dordogne voor een intensieve studieperiode met aansluitend vier concerten in de plaatselijke romaanse kerkjes. Het programma dit jaar is afwisselend en bestaat uit muziek van de Middeleeuwen (piae cantiones) tot aan de 20ste eeuw (Brahms, Clara Schumann, Fauré, Dvorak, Poulenc).
Het koor staat onder leiding van Lydia Stoffels en de intermezzi worden verzorgd door het Trio Nadaillac, bestaande uit Henny Kromhout (dwarsfluit), Tycho Ferwerda (cello) en Wim stoffels (piano). Vrij entree, een vrijwillige bijdrage voor De Bakermat wordt op prijs gesteld.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding