Karin Coopmann in een historische kelder.
Karin Coopmann in een historische kelder. Foto: Ellen Koelewijn Fotografie

Dag van de Geschiedenis in Arnhem: ‘We willen historie stad laagdrempelig belichten’

Algemeen

ARNHEM - 1672. Dat was een rampjaar in Nederland. Wie daarover meer wil weten, kan naar de lezing van Jan de Vries op de Dag van de Geschiedenis in Arnhem. Je komt op zaterdag 15 en zondag 16 oktober ook meer te weten over de watersnoodrampen in Elden of over het verblijf van evacuées in het Openluchtmuseum. 

Door Vincent Bos 

Er is zoveel te vertellen over de geschiedenis in Arnhem en er zijn zoveel activiteiten verspreid over de stad dat je aan één dag niet genoeg hebt om alles tot je te nemen. Dus heeft de organisatie besloten er twee dagen voor uit te trekken. 

Samenwerking

“De Dag van de Geschiedenis is bedoeld om mensen op een laagdrempelige manier over de geschiedenis van Arnhem te vertellen”, zegt programmamaker Karin Coopmann van Erfgoedcentrum Rozet. “Het evenement is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis in oktober.” 

“We werken samen met tal van organisaties zoals het Arnhems Historisch Genootschap Prodesse Conamur, ’t Gilde stadswandeling Arnhem, vrijwilligers in de archeologie of de biologische Tuinvereniging Elden.” 

Duivels tekenen

Er is in alle wijken van Arnhem wel wat te zien en te beleven. Ook voor kinderen. “Zij kunnen meedoen aan een workshop duivels tekenen onder leiding van Eva Toorenent. Dat gaat over de geschiedenis van het duivelshuis.” 

Coopmann geeft aan dat De Dag van de Geschiedenis de uitgelezen kans is om de historie van de stad op allerlei manier te belichten. “We willen de geschiedenis van Arnhem in het zonnetje zetten”, zegt ze. “We sluiten met het thema aan bij dat van de Maand van de Geschiedenis. Dat is ‘Wat een ramp’. We belichten hoe Arnhemmers met rampen omgingen, hoe ze elkaar geholpen hebben en hoe je veerkracht kunt tonen. Dat kunnen allerlei rampen zijn. Zo is er in het Sonsbeekpark een voorstelling over de klimaatramp. En natuurlijk gaat het ook over Market Garden, de watersnood in Elden en het rampjaar 1672 toen Nederland van alle kanten werd aangevallen”, aldus Coopmann. 

Heilige Eusebius

Aan boeiende lezingen is bepaald geen gebrek tijdens het evenement. Prof. Dr. Johan Oosterman gaat in op het mirakelboek uit 1470. Daarin worden de verschillende wonderen van de heilige Eusebius beschreven. Er is ook een lezing over de 600 Arnhemmers die na de evacuatie in het museumpark van het Nederlands Openluchtmuseum verbleven. Rien Welbergen vertelt hoe het dagelijks leven er voor die mensen uitzag. 

Nieuwe opzet

Coopmann rekent op beide dagen op veel bezoekers. “Sinds corona hebben we wel voor een nieuwe opzet gekozen. We willen niet meer honderden mensen in de historische kelders hebben. Daarom zijn activiteiten over de stad verspreid. De kelders zijn wel beide dagen geopend en in Rozet op verdieping -1 ondergebracht.” 

Meer informatie

Meer informatie over deelnemende partners, locaties en programma kijk op www.dagvandearnhemsegeschiedenis.nl.